capitalba-rzr ljubija-ari livnePredstavnici Israeli Investment Group – Overseas Inc, koja je dostavila ponudu za kupovinu državnog udjela u Rudniku željezne rude „Ljubija“, već su razgovarali o saradnji sa vlasnicima „Železare Smederevo“ iz Srbije i Željezare „Dunafer“ iz Mađarske, potvrdio je za poslovni portal CAPITAL.ba jedan od akcionara ove kompanije Evgenij Zotov.

Zotov je ujedno i direktor firme Israeli Investment Group-Balkan u Banjaluci, koju su osnovali Israeli Investment Group – Overseas Inc, njegova firma „Lavi“ Banjaluka i firma „Topgreen“ iz Laktaša čiji su vlasnici Boško Šušnjar, sin vlasnika Eko Bela“ i kćerka Aira Livnea – Ariela Livne.

On je istakao da je u RS došao na poziv Aria Livnea koji je pozvao Israeli Investment Group –Overseas da ovdje investira. Kazao je da se 20 godina bavi rudarstvom te da je, nakon poziva Aria Livnea, procijenio kakav je potencijal Rudnika „Ljubija“, a zatim su uslijedili i razgovori sa predstavnicima Vlade i njihova ponuda.

U ponudi su naveli da su za kupovinu 65 odsto akcija u rudniku spremni da plate 53 miliona KM i da u roku od tri godine investiraju još miliona KM te otvore 300 novih radnih mjesta.

Kazao je da imaju spreman novac za kupovinu te da im neće trebati krediti.

„Sada samo čekamo odluku Narodne skupštine RS. U međuvremenu smo razgovarali sa vlasnikom „Železare Smederevo“ i Željezare „Dunafer“ u Mađarskoj o saradnji“, rekao je on.

capitalba-zotovFirma u Banjaluci radila projekat i istraživanja

Govoreći o povezanosti firme Israeli Investment Group-Balkan, čiji su suvlasnici Boško Šušnjar i Ariela Livne, sa Israeli Investment Group – Overseas Inc, Zotov je rekao da firma u Banjaluci ima ulogu „lokalnog menadžmenta“.

Kazao je da su vlasnici Israeli Investment Group – Overseas Inc sa off shore ostrva Komonvelt Dominika, koja kupuje RŽR „Ljubija“, on – sa 40 odsto akcija i Anatolij Segal koji ima 60 odsto akcija u toj firmi.

„Mi smo osnovali firmu Israeli Investment Group-Balkan u Banjaluci gdje 70 odsto akcija ima Israeli Investment Group –Overseas, 15 odsto firma „Lavi“ čiji sam ja vlasnik i direktor i još 15 odsto akcija ima firma „Topgreen“ u kojoj je Boško Šušnjar direktor i akcionar, zajedno sa kćerkom Aria Livnea, Arielom Livne“, istakao je Zotov.

Prema njegovim riječima firma u Banjaluci je zamišljena kao „menadžment firma za lokalne poslove“.

„Firma u Banjaluci je pripremila projekat, napravili smo istraživanje i sve što je bitno u vezi sa projektom vrijednim 113 miliona KM. Ja sam direktor firme i većinski akcionar, Boško Šušnjar priprema neke lokalne stvari, dok Ariela je radila u Izraelu i takođe pripremala stvari za sve ovo“, istakao je Zotov.

Kada je u pitanju sjedište kompanije Israeli Investment Group – Overseas koja se nalazi na off shore ostrvu Komonvelt Dominika, Zotov je rekao da je to prvenstveno zbog sigurnosti ulaganja, a zatim i zbog toga što ta zemlja važi za poreski raj.

„Statistika kaže da je 60 odsto svjetskog biznisa u off shore zonama, ne zbog poreskog raja, nego zbog sigurnosti ulaganja. Poreski raj je druga stvar, ali prva stvar je sigurnost ulaganja. Mi planiramo platiti poreze ovdje“, istakao je Zotov.

CAPITAL je ekskluzivno objavio da je Israeli Investment Group – Overseas povezana sa sinom vlasnika „Eko Bela“ i kćerkom Aria Livnea.

Capital.ba