sastanak lidera vladajuce koalicije (4)Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik rekao je da je izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka pred Savjetom bezbjednosti UN, iako ga nije vidio, vjerovatno pun špekulacija i netačnih ocjena o Republici Srpskoj, “što je dio tradicije koju on tamo promoviše”.

“I mi smo tamo dostavili naš izvještaj i meni je drago što će putem određene strukture, prije svega ruske, on biti dostupan i drugim članicama Savjeta bezbjednosti i čuće se i naše viđenje svega toga”, rekao je Dodik u Prijedoru nakon današnjeg susreta sa predsjednicima Demokratskog narodnog saveza Markom Pavićem i Socijalističke partije Petrom Đokićem.

Dodik je rekao da visoki predstavnik godinama ne odustaje od iste prakse i špekulacija i netačnih podataka koje daje svjetskoj organizaciji.

“Kao što smo mogli ranije da čitamo i da vidimo, sve se zasniva na medijima koji u Federaciji pišu kako pišu ili na nekim drugim izvorima koji su veoma sumnjivi i netačni i Savjet bezbjednosti ne zaslužuje takav šarlatanski izvještaj visokog predstavnika”, naveo je Dodik.

sastanak lidera vladajuce koalicije (2)Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić rekao je da je upoznat o dijelovima Inckovog izvještaja, a ne o izvještaju u cjelini, te da misli da je, ako je u duhu ranijih izvještaja, deplasiran i da nema više uticaja ni na BiH ni na Republiku Srpsku pogotovo.

“Kao takav, on nema uticaja ni na međunarodnu zajednicu jer ima i drugo viđenje koje je dostavljeno UN”, istakao je Pavić.

On je dodao da taj izvještaj govori da je funkcija visokog predstavnika prevaziđena u BiH i da je vrijeme da BiH svoju suverenu vlast obavlja kako treba bez stranaca, bez visokog predstavnika, bez sudija Ustavnog suda i bez svih onih stranaca koji učestvuju u sistemu vlasti BiH.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da Incko u kontinuitetu čini velike greške.

sastanak lidera vladajuce koalicije (5)“On je ovdje, kao i OHR koji vodi, zadužen za provođenje mira, znači Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne može ga sprovesti sam, već može sa nama, kao akterima. On je po pravilu o pitanjima o kojima želi da izvještava dužan da zatraži mišljenja institucija Republike Srpske i Federacije BiH i na osnovu toga formira svoj utisak o tome kakva je situacija u BiH”, istakao je Đokić.

On smatra da Incko to radi sam, krajnje tendenciozno sa namjerom da predstavi stanje lošijim od onoga kakvo jeste “ne bi li na taj način produžio mandat sebi i OHR-u koji je objektivno postao suvišna, nepotrebna institucija u BiH”.

“Odavno je već jasno da on više nigdje ne nastupa sa autoritetom predstavnika iz BiH i da njegova mišljenja ne mogu niti imaju važnu ulogu zato što se davno pokazalo da ono što on piše ne odgovara stvarnom stanju na terenu”, zaključio je Đokić.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com