pola vijeka od mature (1)Bivši maturanti prijedorske Gimnazije „Esad Midžić“ (danas Gimnazija „Sveti Sava“) proslavili su 50 godina od završetka srednje škole.

Desetak maturanata gimnazijske generacije iz školske 1963/64. godine okupilo se u Prijedoru, da sa radošću evociraju uspomene na svoje školske dane, matursku zabavu i razne zgode i nezgode iz srednjoškolskih dana.

Miroslav Turnšek, bivši učenik, a kasnije i profesor u ovoj školi kaže da su vremena nekadašnje i sadašnje mature gotovo neuporediva.

-Tada je Prijedor bio mnogo manji grad i svi su se međusobno poznavali, a naša gimnazija je bila „pojam“ i ko je završio ovu školu taj je mogao da upiše bilo koji fakultet u nekadašnjoj državi – priča Turnšek.

On je dodao da je ova generacija imala dva razreda i da je većina tih maturanata završila razne fakultete.

-Ondašnja gimnazija je bila strah i trepet, ali eto taj nivo stečenog znanja nam je omogućio kvalitetnu osnovu za dalje školovanje – rekao je Turnšek koji je završio Prirodno-matematički fakultet i trenutno je direktor Fabrike keksa i vafla „Mira“ u Prijedoru.

pola vijeka od mature (2)Mirjana Maksimović, tada Nikolić kaže da se za ovu priliku posebno pripremala i da je imala tremu zbog susreta sa bivšim kolegama sa kojima se nije videla od proslave 20. godišnjice mature.

-Osjećam veliko uzbuđenje jer neke vidim prvi put poslije toliko godina, a uprkos tome što pamtim puno toga iz naših dana, sjećanja sada sama naviru – rekla je Maksimovićeva.

Ona je dodala da je posebno imala tremu zbog susreta sa profesorom matematike Muamerom Đulkićem jer su joj još živa sjećanja na njegove teške pismene zadaće iz ovog predmeta.

-Vjerujte da i sad imam tremu da nam neće zadati pismeni kada odemo u učionicu jer bi sigurno mnogi propali – rekla je Maksimovićeva.

Profesor Muamer Đulkić je istakao da je to bila brojna generacija koja je pohađala ovu elitnu školu, ali ne po svom statusu već po znanju.

-Tada je u Gimnaziji bilo mnogo djece iz radničkih porodica i sa sela, a izvanrednih učenika, i danas ih ima po cijelom svijetu – kazao je Đulkić.

Uz žaljenje što se nisu okupili u većem broju, na školskom času, koji je održao profesor Đulkić, izvršena je prozivka, a potom je uslijedila šetnja gradom i večernja zabava primjerena njihovim godinama.

Tu je pao i dogovor da se od sada viđaju svake zadnje subote u maju te da probaju da ostvare kontakte sa onima koji se trenutno nalaze u Americi, Australiji, Kanadi, kako bi se na narednom susretu okupili u još većem broju.

Povezane vijesti

Prijedor: U lovišta Lovačkog udruženja “Mrakovica”... Lovačko udruženje “Mrakovica” nabavilo je 750 jedinki fazana koje su podijeljene u svih 11 sekcija ovog društva i koje će u narednom periodu biti pušt...
Članovi Planinarskog društva “Klekovača̶... U organizaciji Planinarskog saveza Republike Srpske u periodu od 03. do 11.08.2019. godine realizovana akcija “Šar-Planina 2019”. Na ovoj akciji učešć...
Kako je “najveći lažov” u BiH Ljubiša ... "Najveći lažov", humorista i zvijezda Youtubea iz Prijedora Ljubiša Kobas na svom profilu na Facebooku objavio je fotografiju sa svojom sestrom. L...
Iako malo, dvorište Milijane Miodragović nagrađeno... Prijedorčanka Milijana Miodragović, zajedno sa svojom porodicom, uživa u uređivanju dvorišta njenog domaćinstva u naselju Gomjenica. Trud se isplat...
Prijedor: Kozarački “Vitezovi” pomažu liječenje ma... Mnogobrojnim udruženjima, preduzećima i pojedincima koji su se uključili u akciju prikupljanja humanitarne pomoći za liječenje trogodišnje Milice Jeli...
Kako baciti tri miliona KM Pijaca u prijedorskom naselju Pećani, koja ovih dana proslavlja svoj treći rođendan, najbolji je primjer nepromišljenog ulaganja prouzrokovanog nedost...
Prijedor – Vlasnici treba da spriječe pse da... Zbog brojnih primjedbi odbornika na prijedlog Odluke o držanju i zaštiti domaćih životinja i kućnih ljubimaca na području grada Prijedora ona po drugi...
Hrabri Emir Buza pobijedio opaku bolest i sada živ... Hrabri dječak koji je bolovao od raka limfnih žlijezda, kako kaže, dugo će pamtiti 2. septembar 2019. godine Desetogodišnji Emir Buza, koji je bolo...