pola vijeka od mature (1)Bivši maturanti prijedorske Gimnazije „Esad Midžić“ (danas Gimnazija „Sveti Sava“) proslavili su 50 godina od završetka srednje škole.

Desetak maturanata gimnazijske generacije iz školske 1963/64. godine okupilo se u Prijedoru, da sa radošću evociraju uspomene na svoje školske dane, matursku zabavu i razne zgode i nezgode iz srednjoškolskih dana.

Miroslav Turnšek, bivši učenik, a kasnije i profesor u ovoj školi kaže da su vremena nekadašnje i sadašnje mature gotovo neuporediva.

-Tada je Prijedor bio mnogo manji grad i svi su se međusobno poznavali, a naša gimnazija je bila „pojam“ i ko je završio ovu školu taj je mogao da upiše bilo koji fakultet u nekadašnjoj državi – priča Turnšek.

On je dodao da je ova generacija imala dva razreda i da je većina tih maturanata završila razne fakultete.

-Ondašnja gimnazija je bila strah i trepet, ali eto taj nivo stečenog znanja nam je omogućio kvalitetnu osnovu za dalje školovanje – rekao je Turnšek koji je završio Prirodno-matematički fakultet i trenutno je direktor Fabrike keksa i vafla „Mira“ u Prijedoru.

pola vijeka od mature (2)Mirjana Maksimović, tada Nikolić kaže da se za ovu priliku posebno pripremala i da je imala tremu zbog susreta sa bivšim kolegama sa kojima se nije videla od proslave 20. godišnjice mature.

-Osjećam veliko uzbuđenje jer neke vidim prvi put poslije toliko godina, a uprkos tome što pamtim puno toga iz naših dana, sjećanja sada sama naviru – rekla je Maksimovićeva.

Ona je dodala da je posebno imala tremu zbog susreta sa profesorom matematike Muamerom Đulkićem jer su joj još živa sjećanja na njegove teške pismene zadaće iz ovog predmeta.

-Vjerujte da i sad imam tremu da nam neće zadati pismeni kada odemo u učionicu jer bi sigurno mnogi propali – rekla je Maksimovićeva.

Profesor Muamer Đulkić je istakao da je to bila brojna generacija koja je pohađala ovu elitnu školu, ali ne po svom statusu već po znanju.

-Tada je u Gimnaziji bilo mnogo djece iz radničkih porodica i sa sela, a izvanrednih učenika, i danas ih ima po cijelom svijetu – kazao je Đulkić.

Uz žaljenje što se nisu okupili u većem broju, na školskom času, koji je održao profesor Đulkić, izvršena je prozivka, a potom je uslijedila šetnja gradom i večernja zabava primjerena njihovim godinama.

Tu je pao i dogovor da se od sada viđaju svake zadnje subote u maju te da probaju da ostvare kontakte sa onima koji se trenutno nalaze u Americi, Australiji, Kanadi, kako bi se na narednom susretu okupili u još većem broju.

Povezane vijesti

Dvosoban stan košta koliko i kuća Cijene stanova u novogradnji u pojedinim gradovima širom RS dostižu sve veće cifre, dok s druge strane cijene kuća stagniraju ili čak opadaju te se pr...
Dijagnoza ne znači kraj: Prijedorčanka Brankica Sr... Oktobar je bio mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Obilježavao ga je cijeli svijet. Obilježila ga je i BiH. Brankica Srdić iz Prijedora je...
Dejanove suze dirnule brojna srca: Dječak (11) koj... Dječaku Dejanu Zoriću (11) iz Novog Grada, čije su suze za majkom koja ga je ostavila prolivene pred očima javnosti, počele su da se dešavaju i lijepe...
Jelenin jedan život a stotinu priča: Uskoro projek... Od kako je održala u aprilu svoj 54-ti autorski projekat, modno-scenski performans, “ŽENA U ŽIVOTU JEDNOG MUŠKARCA”, koji je osvojio medije kako u BiH...
Vedar duh – recept za dugovječnost 90-ogodiš... Drenka Ostojić Levi iz Prijedora, 90. rođendan proslavila je u krugu rodbine i prijatelja u Istočnom Sarajevu. Nedavno je završila knjigu, u kojoj se,...
U posjeti poljoprivrednoj porodici Švraka u selu J... U selu Jelićka, na samoj granici banjalučke i prijedorske opštine Predrag Švraka sa svojom porodicom uspješno se bavi tovom junadi. To je prepoznal...
Prijedor: Čika Pero u devetoj deceniji šije kape i... Osamdesetdvogodišnji Petar Vujanović iz Prijedora zasigurno je jedan od poslednjih majstora krojača i šeširdžija na području Prijedora. Prije više ...
Upoznajte Bendžija, najsamostalnijeg prijedorskog ... Za kućne ljubimce kažu da su poput članova porodice. To važi i za Bendžija za kojeg kažu da je najsamostalniji prijedorski pas. On nikada nije b...