pola vijeka od mature (1)Bivši maturanti prijedorske Gimnazije „Esad Midžić“ (danas Gimnazija „Sveti Sava“) proslavili su 50 godina od završetka srednje škole.

Desetak maturanata gimnazijske generacije iz školske 1963/64. godine okupilo se u Prijedoru, da sa radošću evociraju uspomene na svoje školske dane, matursku zabavu i razne zgode i nezgode iz srednjoškolskih dana.

Miroslav Turnšek, bivši učenik, a kasnije i profesor u ovoj školi kaže da su vremena nekadašnje i sadašnje mature gotovo neuporediva.

-Tada je Prijedor bio mnogo manji grad i svi su se međusobno poznavali, a naša gimnazija je bila „pojam“ i ko je završio ovu školu taj je mogao da upiše bilo koji fakultet u nekadašnjoj državi – priča Turnšek.

On je dodao da je ova generacija imala dva razreda i da je većina tih maturanata završila razne fakultete.

-Ondašnja gimnazija je bila strah i trepet, ali eto taj nivo stečenog znanja nam je omogućio kvalitetnu osnovu za dalje školovanje – rekao je Turnšek koji je završio Prirodno-matematički fakultet i trenutno je direktor Fabrike keksa i vafla „Mira“ u Prijedoru.

pola vijeka od mature (2)Mirjana Maksimović, tada Nikolić kaže da se za ovu priliku posebno pripremala i da je imala tremu zbog susreta sa bivšim kolegama sa kojima se nije videla od proslave 20. godišnjice mature.

-Osjećam veliko uzbuđenje jer neke vidim prvi put poslije toliko godina, a uprkos tome što pamtim puno toga iz naših dana, sjećanja sada sama naviru – rekla je Maksimovićeva.

Ona je dodala da je posebno imala tremu zbog susreta sa profesorom matematike Muamerom Đulkićem jer su joj još živa sjećanja na njegove teške pismene zadaće iz ovog predmeta.

-Vjerujte da i sad imam tremu da nam neće zadati pismeni kada odemo u učionicu jer bi sigurno mnogi propali – rekla je Maksimovićeva.

Profesor Muamer Đulkić je istakao da je to bila brojna generacija koja je pohađala ovu elitnu školu, ali ne po svom statusu već po znanju.

-Tada je u Gimnaziji bilo mnogo djece iz radničkih porodica i sa sela, a izvanrednih učenika, i danas ih ima po cijelom svijetu – kazao je Đulkić.

Uz žaljenje što se nisu okupili u većem broju, na školskom času, koji je održao profesor Đulkić, izvršena je prozivka, a potom je uslijedila šetnja gradom i večernja zabava primjerena njihovim godinama.

Tu je pao i dogovor da se od sada viđaju svake zadnje subote u maju te da probaju da ostvare kontakte sa onima koji se trenutno nalaze u Americi, Australiji, Kanadi, kako bi se na narednom susretu okupili u još većem broju.

Povezane vijesti

“I DRVO IMA DUŠU”: MOTORKOM PRAVI UMJETNOST, A NAJ... U prostorijama Mjesne zajednice Čirkin Polje u Prijedoru sinoć je otvorena izložba radova Mladena Stakića pod nazivom “I drvo ima dušu”. Riječ je o...
VOĆAR POZVAO PRIJEDORČANE DA BERU JAGODE UZ SIMNOL... Prijedorski voćar Dalibor Jović pozvao je svoje sugrađane da u njegovoj plantaži u selu Krivaja naberu jagoda koliko žele uz plaćanje od 1,5 KM po kil...
RODITELJI UPOZORAVAJU: PRIJE NEKOLIKO DANA SVEČANO... Kapija na ulazu u dječije igralište na Urijama u Prijedoru nije u funkciji, te roditelji strahuju za bezbjednost djece. Medijima su fotografije, na...
PRIJEDOR: ARHIMANDRIT PARTENIJUS POMOĆ ZA GRČKU PR... Kada je Grčku zadesio veliki požar prije godinu dana, Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Prijedor organizovala je ...
PRIJEDORČANI, DOĐITE I SAMI SEBI BERITE JAGODE! Prijedorska plantaža jagoda porodice Jović, pred kraj sezone, otvorila je vrata svoje plantaže i pozvala sve zainteresovane da dođu i uberu koliko god...
“BUBA” IMA DUŠU I POVEZUJE LJUDE: ODRŽ... Iako je ne proizvode već 16 godina, “buba”, kako je u narodu nazvan najpopularniji model “Folksvagenovog” vozila, i dalje pobuđuje veliku pažnju ljubi...
POČELO „SELO VESELO 2019“: MISKA GLAVA PRVI FINALI... Prva ovogodišnja kulturno-zabavna manifestacija „Selo veselo“ održana je ove nedjelje, 16. juna u Ljeskarama. Brojni posjetioci, i po lošim vremens...
KUPAČI UŽIVALI NA TRI BAZENA I NA TOBOGANIMA Besplatnim kupanjem otvoren je vodeni park u Kozarcu kod Prijedora koji se prostire na površini od oko 7.200 kvadratnih metara. Povodom otvorenja ...