novosti-bukvic-prvi sa desne straneVatrogasac Mladen Bukvić je u nevreme proživljavao i ličnu dramu, ali nijednog trenutka nije napustio radno mesto. U prijedorskim Ništavcima poplavljeni su mu porodica i imovina.

U najtežim trenucima rađaju se junaci. Tako je Prijedor u nezapamćenim poplavama dobio brojne heroje, među kojima su ponos grada – tridesetak vatrogasaca. Oni su u nekoliko dana, bez časa sna, čamcima evakuisali najugroženije Prijedorčane i nosili im hranu, vodu i lekove.

Među njima jedan zauzima posebno mesto – Mladen Bukvić, koji je u nevreme proživljavao i ličnu dramu. Dok je on spasavao brojne sugrađane, doživeo je istu sudbinu – u prijedorskim Ništavcima poplavljeni su mu porodica i imovina. Ipak, nijednog trenutka nije napustio svoje radno mesto.

Njegova kuća, koja se nalazi svega nekoliko desetina metara od Sane, u potpunosti je bila poplavljena. Suprugu Marinu i dvoje maloletne dece evakuisali su mu rodbina i komšije. Uništeno mu je sve u kući, ali i usevi, jer potiče iz zemljoradničke porodice.

– Video sam šta se sprema, ali sam morao da se vratim na posao, jer smo svi bili dužni da dođemo. Supruga je ostala kod kuće sa decom, ali sam stalno zvao da vidim šta se dešava. Moj brat, rodbina i komšije, nisu hteli da rizikuju i izveli su moju porodicu iz kuće, kao i stoku. Kad su mi javili da su svi dobro, smirio sam se. Negde oko devet sati uveče čamcem sam prolazio pored svoje kuće i video kakvo je stanje. Ipak, tu nisam ništa mogao da učinim, a nisam mogao da odustanem da idem dalje i spasavam ljljude – priča vatrogasac Mladen Bukvić.

Ne zna se broj evakuisanih Prijedorčana. Među njima je bilo dece, starih i bolesnih. Dok je Mladen herojski podnosio iskušenja, nije bilo lako ni njegovoj supruzi.

– Sve se izdešavalo na brzinu, niko nije očekivao da će voda tako brzo stići do kuće. Bilo mi je posebno teško, jer sam se sve vreme pitala gde je i kako je Mladen – priča njegova supruga Marina.

A Mladen, ponosan i stamen, nijednog trenutka tokom nekoliko dana pakla u borbi sa poplavama, čak ni radnim kolegama vatrogascima, nije rekao ni reč o svojoj muci. Nikome se nije požalio da je sve izgubio. Ćutao je i radio, da ga ne bi poslali kući. Kaže, nije hteo da odustane.

– Mi smo u stvari saznali da je poplavljen tek kad se kompletna situacija smirila. Valjda smo svi bili zauzeti borbom sa vodom, pa se nismo ni setili da pitamo. On se nikome nije požalio, sve vreme je radio – kaže njegov kolega vatrogasac Saša Bajić.

NIKOME SE NE ŽALI
Mladenove kolege upravo su inicirale da priča o njemu dospe u javnost. Čim se situacija smirila, kolege su mu zajedno sa rodbinom, pomogle da u rekordnom roku očisti poplavljenu kuću i imanje. Bili su vredni, pa je Mladen veoma brzo zamenio podove. Ipak, sav nameštaj mu je stradao, ali to nećete čuti od njega. On ćuti, radi i nikome se ne žali. Njegov sin Uroš ponosno gleda u oca i kaže da bi želeo da bude vatrogasac kad poraste. Ako bude, sigurno će biti hrabar, jer svakako ima od koga da nasledi skromno, herojsko srce.

Večernje novosti – G.Vila