avaz-sanda ilincic (1)U jednom od kafića u Prijedoru piće gostima toči Sanda Ilinčić (24), diplomirana medicinska sestra. Simpatična i uvijek nasmijana Prijedorčanka, sadašnje radno mjesto za šankom kafića i potragu za poslom u struci opisala je prilično šarmantno na svom Facebook profilu.

Odlazi u Holandiju

– Na kraju, nakon pripravničkog i položenog državnog ispita, sa znanjem tri jezika, otvaram pivo u kafani. Ne žalim se, dobre kolege, dobar gazda. Šta bi da je drugačije – upitala se sarkastično Sanda.

Već naljeto pridružit će se svom budućem suprugu Časlavu Umičeviću iz Novog , koji odnedavno u Holandiji s diplomom prostornog planera Banjalučkog univerziteta radi na “baušteli”.

– Časlav je na PMF-u završio četverogodišnji studij za prostornog planera. I, za razliku od mene, čak nije odradio ni pripravnički, jer iz banalnog razloga, navodno, nije bilo tog radnog mjesta. Ne postoji! Onda je preko prijatelja otišao u Holandiju. U međuvremenu me je i zaprosio. Na prilično originalan način. U snijegu je bojom ispisao: “Sanda, udaj se za mene?” Čekam na to pet godina. Pristala sam i rekla da je lud – uz široki osmijeh govori Sanda koja, dok služi goste, završava još jedan fakultet, onaj za radnog terapeuta.

avaz-sanda ilincic (2)Natoči mamurlukan

A gosti kad čuju šta je po struci, mada ona o tome rijetko priča, obično nakon šoka traže i poneki medicinski savjet.

– Kažu mi i: “Sestro, natoči jedan mamurlukan, da me izliječiš!” Kod nas vlada neko uopšteno mišljenje da si, kad radiš kao konobarica ili konobar, na nekom nižem nivou. Zato se, valjda, mnogi iznenade kad čuju šta sam po struci. A to, u krajnjem, nije ni bitno. Važno je kako se postaviš, kakav si čovjek… Poznato je da mnogo mladih ljudi širom ove moje BiH s diplomom radi isto što i ja – kaže Sanda.

Dodaje da joj odlazak neće lako pasti, jer je sve donedavno bila potpuno sigurna “da će ostati u svom gnijezdu”.

– Časlav je probio led. U nizu apsurda je i onaj da će on tamo s našim fakultetom, vjerovatno, odraditi pripravnički. I vrlo brzo napredovati. Mislim da ni ja neću imati problema da sa svojom diplomom nađem neki pristojan posao u struci. Poslala sam i svoj CV i sad čekam – kaže Sanda, koja oveće domaćinstvo dijeli sa nezaposlenom majkom, koja povremeno uspijeva da namakne neki posao na čišćenju tuđih kuća i stanova.
Kako potroši 360 KM plate

Mlada Prijedorčanka na prilično šaljiv način opisuje kojom brzinom i kako troši plaću od 360 KM.

– Banka ti uzme svoje dvije ili tri marke, 350 daš na režije, za dvije kupim dopunu i svom dragom pošaljem poruku: “Život je lijep, volim te”. Puna šaka brade – kaže Sanda.

Gazda: Da mogu, klonirao bih je

Jadranko Zolak, vlasnik kafića “Magic” u kojem radi Sanda, s osmijehom komentira kako ima najkvalificiraniju konobaricu u gradu.

– Mnogo je vrijedna, sve stiže. Radnici poput nje su rijetki i da mogu, klonirao bih je – našalio se na kraju gazda Zolak.

Dnevni avaz