predapd-os branko copic (1)Proizvodnja biljnog sapuna, proizvodnja jagoda po savremenom sistemu vertikalne sadnje i školska kuhinja su biznis planovi učenika prijedorske Osnovne škole “Branko Ćopić” koji su dobili prve tri nagrade u projektu “Preduzetnička obuka za mlade”.

Od deset biznis planova prvo mjesto osvojile su Sara Mršić i Kristina Milanović, drugo Aleksandar Marić, a treće Miloš Puđa. Nagrade su novčani iznosi od 150, 100 i 50 KM za prva tri mjesta, te pehar i stručna literatura iz preduzetništva za školu.

Branislav Vujasin iz Agencije “PREDA – PD” rekao je da je cilj projekta razvijanje svijesti kod mladih o značaju preduzetništva za ekonomiju i ukazivanja na mogućnosti samozapošljavnja.

“Ove godine po prvi put smo uključili i jednu osnovnu školu odnosno učenike devetih razreda. Izabrali smo školu `Branko Ćopić` zbog dugogodišnje saradnje i zbog rezultata na brojnim domaćim i takmičenjima u inostranstvu”, kazao je Vujasin novinarima u Prijedoru.

predapd-os branko copic (2)Projekat finansira grad Prijedor s ciljem da takmičenje u izradi biznis planova kod učenika izgradi ili pojača takmičarski duh, uvede ih u dublju problematiku poslovnog planiranja i navede da razmišljaju ozbiljno o poslovnoj ideji koju bi pretočili u vlastiti biznis.

Od 2005. godine u ovom projektu je učestovalo oko 2500 učenika i 15 profesora. Naredne školske godine u projekat bi trebalo da se uključe sve osnovne škole sa područja grada Prijedora.

SRNA