stab 2juniGradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da na područjima pogođenim poplavom u ovom gradu do sada nisu registrovani simptomi bilo kakvih epidemija, niti je bilo mnogo oboljelih lica.

“Ekipe koje vrše dezinfekciju stalno su na terenu, a ono što nas naročito raduje je podatak da ima izuzetno mali broj dojava o pronađenim uginulim životinjama, tako da smo jedan od važniji izvora mogućih zaraza otklonili, a na dojavu građana o njima vrlo brzo reagujemo”, rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, u Sportskoj dvorani “Mladost”, pretvorenoj u prihvatni centar lica sa poplavljenih područja, boravi 13 osoba koje se ne mogu vratiti svojim kućama, ali je naglasio da ta lica, nažalost, nisu jedina, jer više stotina žitelja sa tih područja, čije su kuće uništene, borave kod svojih rođaka ili prijatelja.

“Onima koji su kod svojih kuća i koji pokušavaju da obezbijede bar minimalne uslove za boravak u njima, nedostaje mnogo toga, a naročito isušivači, kreveti dušeci, posteljina i ostali najneophodniji kućni namještaj”, potvrdio je Pavić.

On je istakao da komisije za procjenu štete rade ubrzano na terenu da bi se dobila realna slika stanja i podaci o visini štete koju je poplava pričinila da bi sa njima upoznali domaće i međunarodne donatore, jer će obnova njihovih kuća biti najzahtjevniji zadatak.

Pavić je rekao da je nedostatak stočne hrane među najvećim problemima sa kojima se suočavaju poljoprivrednici sa poplavljenih područja i napomenuo da su do sada uglavnom u pomoć priticali poljoprivrednici iz mjesnih zajednica koje nisu bile poplavljene, te pojedine susjedne opštine.

On je naveo da vodostaj Sane iznosi 96 centimetara, ali da se, uprkos njegovom stalnom opadanju, u više naselja pogođenimh poplavom i dalje vrši ispumpavanje vode iz depresija, kao i da se u tim naseljima voda za piće dostavlja cisternama, jer se njihovi bunari još ispumpavaju i voda nije za piće.

Pavić je rekao da se Prijedor suočio i sa znatnim brojem klizišta koja su registrovana izvan poplavljenog područja i da su za sada napravljeni elaborati o njihovoj sanaciji.

On je istakao da je na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije grada Prijedor ocijenjeno da se, uprkos ukidanju vanrednih mjera zaštite od poplava, dosadašnji njegov način rada mora nastaviti da bi koordinisao sve subjekte i da bi se bilo na usluzi građana.

SRNA