kup bih-polufinalni dueli (1)Rukometašice Mire, poslije prošlogodišnjeg prvog učešća u finalu Kupa Bosne i Hercegovine, na pragu su osvajanja prvog trofeja namijenjenog pobjedniku ovog takmičenja, ali i „duple krune“, s obzirom da su se već okitile titulom šampiona u prvenstvu Premijer lige BiH.

Rival u finalu na završnom turniru Kupa BiH, u sportskoj dvorani „Mladost“ u Prijedoru, u subotu u 15 časova, biće im ekipa Goražda.

U pauzi dvije polufinalne utakmice, koje su bile istinski praznik za poklonike ovog sporta, obavljena je ceremonija svečanog otvaranja, uz postrojavanje timova-učesnika, a nakon intoniranja himne BiH, pozdravljajući prisutne, poželjevši pored prijatnog boravka u gradu na Sani, svim rivalima mnogo uspjeha, turnir je otvorio Milenko Đaković, zamjenik gradonačelnika Prijedor.

Prigodan nastup imale su i članice plesne grupe „Festina“, popularne mažoretkinje, kao i folklorna sekcija Kulturno-umetničkog društva „Kozara“ iz Prijedora.

kup bih-polufinalni dueli (2)MIRA:GRUDE-AUTOHERC 34:24(15:13)

Dvorana „Mladost“ Prijedor
Gledalca: 300
Sudije: Amar Konjičanin i Dino Konjičanin (obojica iz Visokog)
Sedmerci: Mira 5(4), Grude-Autoherc 11(9)
Isključenja: Mira 8 minuta, Grude-Autoherc 8 minuta

MIRA:
E.Briševac-16 odbrana + 1 sedmerac, J.Briševac, Karačić, Ivetić 4, Damjanović 4, Suvajac Jevtić 5, Kararić, Tintor, Dojčinović, Vlahović 10, Bašanović 8, Sladaković, J.Mutić 3, Došen, Gligorević-1 odbrana

GRUDE-AUTOHERC:
Pranjić-7 odbrana, Kutleša 1, Radić 1, Ana Nikić, Klinac 14, Bračić 3, Leko, Kondža, Šimić 5, Milas-3 odbrane, Brandić, Trlin, Mikulić

Mira nije imala lagan zadatak, jer je protivnik Grude-Autoherc, koji je kao debitant u bh.eliti zauzeo visoko četvrto mjesto, potvrdio da ima rukometni gledano dobar kadar, posebno što u njegovim akcijama u napadu lopta brzo ide.

Upravo maksimalna koncentracija odbrane domaćih, kojoj je snagu davala golman Ena Briševac, najbolja igračica utakmice, bili su presudni da Prijedorčanke na kraju ostvare ubedljivu pobedu 34:24(15:13).

Tek u 15.minuti izabranice trenera Darka Gligorevića stekle su dva gola prednosti (9:7), iako su je imale i u 4.minutu (3:1), pošto su prethodno postigle dva gola sa igračicom više i sa tom prednoću su završile prvi dio susreta, s tim da su u 18.minutu imale tri pogotka viška-11:8.

Kada se pogleda konačan ishod i da su Prijedorčanke minut prije kraja vodile sa 34:23, čini se da većih problema nisu imale. Ali sastav koji sa klupe vodi Zlata Trlin nijednog trenutka nije se predavao. Ipak, ni maestralna Kornelija Klinac sa 14 golova (osam sa linije od sedam metara) nije bila dovoljna za finale.

Prelomni momenti dogodili su se od 47.minuta. Klinac ne koristi drugi put sedmerac, Briševac je „skinula“ šut, a u akciji za povećanje vođstva Slađana Ivetić, „Mirina“ snaga i u odbrani i napadu upošljava desno krilo Sanju Jevtić koja je sigurna.

Opet Briševac brani i u kontru baca loptu Jevtićevoj, a iskusna igračica koja se tek u finišu sezone vratila poslije pauze zbog loma prstiju opet je precizna za 26:19. Teško je bilo Gruđankama da nešto više učine, posebno što je Mira, pored najbolje rukometašice šampionki Milice Vlahović, ovoga puta imala raspoloženu Azru Bašanović što je uz standardno dobar učinak Damjanovićeve i Mutićeve, te pravu timsku igru, bilo dovoljno za pobjedu i plasman u finale.

kup bih-polufinalni dueli (3)BORAC-GORAŽDE 29:33(14:14)

Dvorana „Mladost“ Prijedor
Gledalaca: 150
Sudije: Borislav Slipac i Zdenko Božić (obojica iz Novog Travnika)
Sedmerci: Borac 4(4), Goražde 3(3)
Isključenja: Borac 8 minuta, Goražde 8 minuta

BORAC:
Gvozden, Arsić 2, Anja Nikić, Popović, Ćutković, Rauković, Peričević 9, D.Mutić 1, Mihaljević 3, Crnić 4, Majstorović 4, A.Đurić, Kovačević 5, Karanović, D.Đurić.

GORAŽDE:
Borčak, Pjano 10, Mujagić 10, Hrelja, Mehanović, Vrdoljak 3, Kostić, Dervišević 2, Šovšić 2, Gabela, Zorlak, Velić, L.Hrelja, Jašarević, Sorak 5, Oputar 1.

Prema očekivanju Goražde, zasluženo je slavilo protiv branioca pehara i rekordera po broju trijumfa u Kupu BiH, Borca sa 33:29(14:14).

Ipak, mora se reći da je i podmlađena ekipa trenera Bojana Crnomarkovića, koju predvodi iskusna Dragana Crnić, ostavila dobar utisak, posebno u prvom poluvremenu.

Predvođene raspoloženim lijevim krilom Aleksandrom Peričević, Banjalučanke su u 8.minutu povele sa 4:1, a rival, iskoristivši prednost igrača više, tek u 19.minuti izjednačio na 8:8 i potom poveo, da bi „osice“ opet preuzele vođstvo (10:9), na odmoru je bilo neriješeno.

U nastavku, već u 38.minuti kada je na semaforu rezultat bio 15:19 bilo je jasno da će iskustvo trećeplasiranog tima u prvenstvu čiji su bekovi Emina Mujagić i Arijana Pjano bili efikasni, presuditi u ovom susretu.

N. Đerić