glas-aleksandar stojkovicTelevizija je đavo. Ona od anonimusa u samo nekoliko epizoda napravi zvijezdu, svakome uđete u kuću, ali to ne govori o vrijednosti, jer samo trajanje glumca govori da on nešto vrijedi.

Smatra ovo glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković Piksi koji je, osim mnogobrojnih pozorišnih uloga, imao priliku da tumači i filmske role, koje nesumnjivo glumcu donose veću popularnost.

– Popularnost ne znači ništa. Značajno je ako te traže reditelji i pozorišta – dodao je Stojković.

Prema njegovim riječima, glumu na televiziji i onu na daskama koje život znače ne razdvaja, kaže da je to samo malo drugačiji način rada, te bi mu bilo idealno kad bi imao dovoljno posla i na televiziji i u teatru.

Ovog glumca publika ima priliku da gleda i u jednoj epizodi nove serije “Čizmaši”, koja se trenutno emituje na Prvoj televiziji u Srbiji. Priča je rađena po istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića, a prati životni put Žike Kurjaka, narednika Vojske Kraljevine Jugoslavije.

Piksi u seriji tumači ulogu poručnika, vojnog istražnog sudije, koji saslušava glavnog junaka čiji lik je dočarao mladi glumac Miodrag Dragičević.

– Snimali smo jedan dan u muzeju u Pančevu, dobro smo sarađivali i dobro se sporazumjeli. Dragičević je nadaren i brz, vidi se da glumu ima u krvi – kazao je Stojković.

Kada je u pitanju izbor uloga, on kaže da ne izvolijeva, naročito kada su u pitanju pojavljivanja na televiziji. Kako kaže, prihvata ono što dobije i radi najbolje što zna.

hotel 1948-premijera (15)Kao glumački Očenaš navodi “Monografiju o Đuzi Stojiljkoviću” koju je nacionalni teatar RS izdao sa kragujevačkim pozorištem, te ističe da Stojiljković tu tačno objašnjava da je biranje uloga nezamislivo.
Piksi je nedavno u pozorištu Prijedor premijerno odigrao predstavu “Hotel 1948”, rađenu po motivima pripovijetke “Čovjek koji je jeo smrt” Borislava Pekića.

– U tom komadu tumačim glavni lik, a rad u prijedorskom pozorištu je lak i atmosfera je dobra. Publika je takođe odlična, ali je nema mnogo – kaže Stojković i dodaje da bi manje glumačke ansamble trebalo formirati širom Srpske.

Iako je okićen brojnim nagradama, Piksi kaže da mu ne znače mnogo i da mogu uljuljkati glumca.

Glumačkom zanatu učio ga je veliki Petar Kralj, čiji je bio student, te ističe da mu je on bio uzor, da je sve što zna naučio od njega i neizmjerno mu je zahvalan zbog toga.

– Učio me da kažem istinu sa scene, publika mora da vjeruje glumcu da je on u svakom trenutku taj čovjek koji se nalazi na sceni – zaključio je Aleksandar Stojković.

Najdraže uloge

Što se najdražih uloga tiče, Aleksandar Stojković izdvaja glavnu ulogu u filmu “Neprijatelj”, ali kada su u pitanju pozorišne uloge, teško mu pada da izabere samo jednu.

– Mogu da kažem da su mi drage predstave “Porodične priče”, “Srpska drama”, “Djelidba”, “Gospođa ministarka” i “Jazavac pred sudom” koju sam igrao zajedno sa Petrom Kraljem – naveo je Stojković.

Glas Srpske

Povezane vijesti

Promocija 10. broja časopisa “Katedra”... SRPSKO PROSVJETNO I KULTURNO DRUŠTVO "PROSVJETA" - PRIJEDOR Organizuje promociju 10. broja časopisa KATEDRA Učestvuju: Branislav Kecman, predsje...
Kino Kozara-Repertoar: Koža Film – Koža Termin – od 15-23.08. u 21.00 Cijena ulaznice – 4 KM Trajanje – 120 minuta Žanr – Drama Originalni naziv filma – Skin Uloge – Jamie ...
Kino Kozara-Repertoar: Angry Birds 2 – sinhr... Film – Angry Birds 2 3D – sinhronizovan Termin – od 15.08.-21.08. u 19.00 Cijena ulaznice – 4 KM Trajanje – 96 minuta Žanr – Animirani Originalni...
Kino “Kozara” Prijedor: “Kralj l... Prijedorsko kino "Kozara" već četvrtu sedmicu zaredom prikazuje film „Kralj laova“. Zbog velike zainteresovanosti publike ovaj Diznijev animirani f...
Spektakularnim koncertima otvoren “ŠA Fest” u Prij... Muzički festival “ŠA Fest” koji se organizuje u čast Dalibora Popovića Mikše, počeo je sinoć u Prijedoru spektakularnim nastupima najvećih regionalnih...
Oštra Luka: Uručene nagrade “Šušnjar” i “Slovo Pod... Na Međunarodnim književnim susretima “Šušnjar 2019” u Oštroj Luci istoimena nagrada je uručena književniku iz Banjaluke Predragu Bjeloševiću za cjelok...
Pozorište Prijedor: U toku ljetna Škola glume, prv... U Prijedoru je u toku ljetna škola glume, Omladinskog dramskog studija “Živko Desnica”. Vodi je glumac Dean Batoz a pohađa je 10 mladih ljudi. ...
Prijedor: Počinje “Ša Fest” – VI... Muzički festival u Prijedoru, "Ša Fest" posvećen prerano preminulom muzičaru i akademskom slikaru Daliboru Popoviću Mikši, ove godine počinje bogatim ...