sud bih (1)Na suđenju za zločin počinjen u selu Zecovi kod Prijedora, svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da je, sa oko 50 žena i djece, bila zatvorena u podrumu kuće koju su zapalili nepoznati vojnici.

Zaštićena svjedokinja Z-21 je izjavila da je imala osam godina početkom ratnih zbivanja u BiH, te da se sjeća povika u njenom selu jednog dana “da ide srpska vojska i da se mora bježati”.

“Pobjegli smo u kuću ‘na dvije vode’, mi i ostali narod – žene i djeca. Bilo smo u podrumu, nas oko 50, možda i više. Bilo je pred mrak kada je jedan vojnik razvalio vrata. Istjerali su nas vani”, prisjetila se Z-21.

Ona je ispričala da nije prepoznala vojnike, ali je čula da je jedan s brkovima prijetio strijeljanjem. Ubrzo nakon toga, rekla je svjedokinja, utjerali su ih u podrum i zaključali.

“Zapalili su kuću. Izgorio je gornji sprat. Mi smo se počeli gušiti od dima. Ova Zize i još jedna su lupale na vrata da razvale, ali nisu uspjele. Međutim, ovi naši iz šume što su se krili, muškarci, čuli su nas da plačemo i skičimo, pa su došli i otvorili nam. Tada smo pobjegli u šumu”, svjedočila je ona.

Svjedokinja je kazala da je u šumi saznala da joj je poginuo brat.

“Sutradan su nas vojnici našli. (…) Isti oni što su nas utjerali u podrum. Jedan je pružio papirnatu kesu i rekao: ‘Dajte sve što imate.’ Tražili su zlato, pare, sve. Onda je došao kamion zelene boje. Vozili smo se ne znam ni ja kuda. Moji su rekli da smo došli u Travnik”, izjavila je Z-21.

Z-21 je, uz distorziju slike i glasa, svjedočila iz susjedne prostorije na suđenju Dušanu Miluniću, Radomiru Stojniću, Radovanu Četiću, Dušku Zoriću, Zoranu Stojniću, Željku Grbiću, Iliji Zoriću, Zoranu Miluniću, Bošku Grujičiću, Ljubiši Četiću, Radetu i Urošu Grujčiću, Zdravku Antoniću i Rajku Gnjatoviću, optuženima za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje se nastavlja 4. decembra.

BIRN