amp-direkcijaMinistar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je da je Poreska uprava uradila dobar posao u kontroli “Arselor Mital” Prijedor, te da je ovo preduzeće podnijelo zahtjev za reprogram obaveza po osnovu neplaćenog poreza.

Tegeltija je dodao da na internet stranici Poreske uprave postoji rješenje o dugu “Arselor Mitala”, te da se ovaj privredni subjekat žalio Ministarstvu finansija, ali da je Ministarstvo žalbu odbilo.

“Sljedeći korak na koji je ‘Arselor Mital’ imao pravo je sudski spor protiv Poreske uprave, ali taj sudski spor ne odlaže izvršenje ovog rješenja”, rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, u medijima je bilo mnogo priče u vezi sa odgovornošću predstavnika državnog kapitala u preduzeću Rudnik željezne rude “LJubija”.

“Moj je stav da je vrlo teško utvrditi odgovornost predstavnika državnog kapitala u jednom preduzeću za loše poslovne odluke u drugom preduzeću”, tvrdi Tegeltija.

Kada je riječ o poslovanju “Arselor Mitala”, Tegeltija je naveo da ovo preduzeće iskazuje dobit, ali da je najveći problem raspodjela dobiti, jer se na osnovu ugovora o privatizaciji, odluke donose većinom glasova.

Na taj način, dodao je Tegeltija, taj novac se ulaže u proširenje proizvodnje umjesto da se isplaćuje vlasnicima.

Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović podsjetila je na činjenicu da je Poreska uprava svojim rješenjem utvrdila neplaćeni poreski dug firmi “Arselor Mital” od 51 milion KM.

“Činjenica je da gradonačelnik Prijedora Marko Pavić te tri godine nije bio predstavnik državnog kapitala u Rudniku ‘LJubija’, već je predstavnik državnog kapitala od 2013. godine”, objasnila je Stevanovićeva.

Ona je novinarima u Banjaluci rekla da optužbe lidera NDP-a Dragana Čavića u medijima na račun Pavića govore da je neophodno donijeti zakon kojim će svako odgovarati za javno izrečenu riječ, te da je Čavić pogrešnom informacijom nanio ogromnu štetu Paviću.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je novinarima da je Poreska uprava utvrdila da je preduzeće “Arselor Mital” lažno prikazivalo dobit, metodom transfernih cijena, na način da su za isporučenu rudu fakturisane do deset puta manje cijene.

Govoreći o gradonačelniku Prijedora Marku Paviću, kojeg je optužio da je odgovorno lice za lažno prikazivanje dobiti u “Arselor Mitalu”, Čavić je danas rekao da u kontrolisanom periodu Pavić nije bio predstavnik državnog kapitala u Rudniku željezne rude “LJubija”.

Klubovi poslanika PDP,-a SDS-a i NDP-a predložili su Narodnoj skupštini zaključke u vezi sa Prijedlogom zakona o porezu na dobit kojim se od Vlade Republike Srpske traži da se utvrdi stanje u preduzeću “Arselor Mital” Prijedor.

“Traži se od Vlade da preko predstavnika državnog kapitala u Rudniku željezne rude ‘LJubija’ i lica izabranih i imenovanih u upravljačke strukture ‘Arselor Mitala’ Prijedor, utvrdi pravo stanje obračunatog i plaćenog poreza na dobit i lažnog prikazivanja dobiti u bilansima ‘Arselor Mitala’ od osnivanja ovog privrednog društva do 30. juna ove godine”, naveo je šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović.

U predloženom zaključku Narodna skupština obavezuje Vladu Republike Srpske da u roku od 30 dana o nalazima izvijesti republički parlament.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

Vezane vijesti:

SAVEZ ZA PROMJENE TRAŽI OSTAVKU DODIKA I PRIJEVREMENE IZBORE: ČAVIĆ „PROZVAO“ PAVIĆA ZA PRONEVJERE U „ARCELORMITTALU“
http://www.prijedordanas.com/?p=31676

PAVIĆ ZATRAŽIO OD ČAVIĆA DA MU SE ŠTO PRIJE IZVINI
http://www.prijedordanas.com/?p=31736

„ARSELOR MITAL“ PRIJEDOR-DODIK: PORESKA UPRAVA UTVRDILA DUG OD NEKOLIKO DESETINA MILIONA KM
http://www.prijedordanas.com/?p=31731