srna-zbor veliko palanciste (1)U Velikom Palančištu kod Prijedora danas je održan tradicionalni narodni zbor na groblju žrtava fašističkog terora, kao znak sjećanja na 367 civila stradalih prije 73 godine u ovom selu.

Delegacije gradske uprave, republičke i gradske organizacije SUBNOR-a i porodice potomaka stradalih Kozarčana položile si vijence na spomen-kosturnicu i evocirali uspomene na te događaje.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić istakao je u obraćanju da je ovo sjećanje na žrtve nad kojima su ustaše u noći između 21. i 22. oktobra 1942. godine izvršile stravičan pokolj bez ikakvog povoda i naređenja.

“Ustaše su upale u selo bez ikakvog povoda i pobile nedužne seljane, uglavnom žene i djecu, dok je druga grupa isti zločin počinila u susjednom selu Gornji Jelovac. Mi se svake godine ovdje okupljamo da evociramo uspomene na taj događaj i još jednom prisjetimo svih žrtava tog stravičnog pokolja koje naše istorijsko pamćenje ne smije da zaboravi”, rekao je Rodić.

srna-zbor veliko palanciste (2)Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković istakao je da je ovo mjesto koje podsjeća na stradanje nedužnih ljudi.

“Ovdje su stradali civili, žene i djeca, zatrte su čitave porodice za samo jednu noć tako da je obaveza i njihovih potomaka i svih nas da evociramo uspomene na ovaj tragičan događaj i da pošaljemo poruku da se ovako nikad i nigdje više ne desi”, istakao je Đaković.

Među onima koji su odali poštu stradalim civilima, ali i bezimenim partizansim borcima čije se humke nalaze na ovom groblju, bio je i jedini živi svjedok ovog pokolja Mićo Banović /83/.

Uprkos poodmaklim godinama, on je istakao da su još živa sjećanja na strah koji je kao desetogodišnji dječak pretrpio te jeseni prije 73 godine bježeći od sigurne smrti.

SRNA