mutabdzija-aktiv direktoraMinistar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas da će po preporuci svih direktora ovdašnjih osnovnih i srednjih škola u Prijedoru nastava početi sutra u svim školama, osim u tri slučaja odnosno poplavljenim područnim školama u Tukovima, Gomjenici i Cikotama.

“Djecu iz Tukova i Gomjenice od srijede će prevoziti školski autobusi na nastavu u centralne škole, a za šest đaka iz Cikota traži se kvalitetno rješenje jer je tamo u pitanju bezbjednost puta odnosno prelazak preko mosta”, rekao je Mutabdžija novinarima u Prijedoru nakon razgovora sa predstavnicima aktiva direktora prijedorske regije i direktorima svih prijedorskih škola.

On je dodao da škola u Gomjenici ima 90 đaka, škola u Tukovima 52, a da je gradonačelnik Prijedora najavio da će grad obezbijediti autobuse za prevoz učenika.

“Učitelji imaju obavezu da u školskim dvorištima u dogovoreno vrijeme preuzmu učenike, voze se s njima do centralne škole, vode nastavu u učionicama koje će im obezbijediti centralne škole, a nakon nastave da se vrate s djecom u školska dvorišta”, pojasnio je Mutabdžija koji je obišao ove dvije poplavljene škole u Prijedoru.

Direktor Osnovne škole /OŠ/ “Branko Ćopić” Sanja Munjiza rekla je da je stanje u područnoj školi u Gomjenici katastrofalno, da je u zgradi bilo više od metar vode, da su podzemne vode i dalje u sanitarnim čvorovima, da su podovi podignuti i da je voda i dalje u školskom dvorištu.

“Očekujemo pomoć i grada Prijedora i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da do početka iduće školske godine obnovimo školu u Gomjenici”, kazala je Munjiza.

Direktor OŠ “Dositej Obradović” Stevica Džogazović rekao je da je u područnoj školi u Tukovima nivo vode u ovom montažnom objektu dostigao 40 centimetara, da se voda iz unutrašnjosti povukla, ali je i dalje u dvorištu.

O preporukama aktiva direktora prijedorskih osnovnih i srednjih škola večeras će se izjasniti štab za vanredne situacije grada Prijedora kada je u pitanju rad škola i izvođenje nastave u ovom gradu.

SRNA