glasnici buducnosti (1)Četverogodišnje aktivnosti i napor Saveza izviđača općine Zenica i Odreda izviđača “Dr. Mladen Stojanović” iz Prijedora rezultirao je početkom novog projekta “Glasnici Budućnosti”.

Tokom tri prethodna projekta organizovali su više od 30 aktivnosti, te uspješno realizovali šest interetničkih ljetnih i zimskih kampova, a u kojima je direktno učestvovalo više od 5.000 djece, adolescenata i mladih.

Ovakav način vannastavnih aktivnosti je prepoznat od Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini, koja je odlučila po četvrti put da ukaže povjerenje našim organizacijama u nastojanju da pomognu mladim ljudima da razviju samopouzdanje, dostignu svoj puni potencijal i postanu aktivni članovi svoje zajednice.

Dio aktivnosti projekta “Glasnici Budućnosti” je podržan i od strane gradova Zenice i Prijedora.

“Glasnici budućnosti” je povezivanje modela vršnjačke edukacije s volonterskim aktivnostima kroz mirovno obrazovanje mladih iz različitih vjerskih i kulturnih zajednica. Rezultat je saradnje mladih oba entiteta i etničkih manjinskih grupa, izviđača Zenice i Prijedora. Realizacija projekta obuhvata tri masovne interetničke volonterske aktivnosti i dva interetnička mirovna volonterska kampa. Kroz više od 6.000 volonterskih radnih sati učesnici će biti angažirani u lokalnim zajednicama drugih, u cilju olakšavanja svakodnevnih potreba povratničkih porodica, etničkih manjinskih grupa i socijalno ugroženih kategorija.

Dnevni avaz

AKTIVNOSTI PROJEKTA
Interetnički susreti adolescenata
14.NOVEMBAR 2015, Prijedor

Ineretnički sajam volonterizma i 3. Festival izviđačke pjesme
12.DECEMBAR 2015,Zenica

Interetnički susreti djece i adolescenata “U susret proljeću”
09.APRIL 2016, Zenica – Smetovi

Interetnički ljetni kamp Mrakovica – Prijedor
27.JUNI-01.JULI 2016

Interetnički ljetni kamp Boračko jezero
28.JULI – 06. AUGUST 2016

glasnici buducnosti (2) glasnici buducnosti (3)