glas-obdaniste-lista cekanjaBroj djece koja borave u vrtićima u Srpskoj iz godine u godinu raste, a liste čekanja sve su kraće. U redu za vrtić u RS trenutno čeka 1.539 mališana, što je upola manje nego lani.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u školskoj 2014/2015. godini u 113 predškolskih ustanova boravi 8.166 djece.

– Najveću grupu čine djeca uzrasta između dvije i tri godine, i oni čine polovinu jasličke grupe od 1.360 mališana – rekli su u Zavodu za statistiku RS.

Ističu da i dalje najveće gužve vladaju na području Banjaluke, gdje na boravak u predškolskim ustanovama čeka 1.388 mališana, što je ipak znatno manje nego lani, kada je vrtić čekalo 2.100 djece. U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka kažu da će kapaciteti još biti prošireni.

– U skorije vrijeme očekujemo početak rada dva nova vrtića, “Cvrčak” i “Srna”. Njihovim otvaranjem broj djece koja borave u obdaništima povećaće se za oko 80 – rekla je direktor Centra Nataša Radulović.

Ona je ranije za “Glas Srpske” istakla da period čekanja na mjesto u vrtiću zavisi i od zahtjeva roditelja, koji u dosta slučajeva zahtijevaju striktno određeni vrtić.

– Uvijek prije na red dođu oni kojima je svejedno u koji će vrtić njihovo dijete biti upisano – rekla je Radulovićeva.

Direktor vrtića “Radost” u Prijedoru Dušanka Božić rekla je da su u školskoj 2014/2015. godini svi kapaciteti vrtića bili popunjeni.

– Problem sa listama čekanja uglavnom nastaje jer se dosta roditelja javi nakon što zatvorimo konkurs o prijemu djece u vrtić – kazala je Božićeva.

Dodaje da su u toku pripreme za novu školsku godinu, te da će sigurno određen broj mališana ostati bez mjesta u vrtiću.

Na osnovu Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju broj djece u vrtićkim grupama je smanjen, pa je i to jedan od razloga za veće gužve i čekanja na mjesto u vrtiću.

Cijene

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da će pitanje cijene boravka u vrtiću biti bolje uređeno kada se donese novi zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, koji će detaljnije utvrditi cijenu i šta je u nju uključeno.

Cijena će biti utvrđena na godišnjem nivou.

– Na području Banjaluke bilježimo jednake cijene za boravak djece u vrtićima u privatnom i javnom sektoru. Cijena mjesečnog boravka iznosi 165 KM – rekli su u Ministarstvu.

Glas Srpske