ilustracija-alkotestiranjePripadnici Centra javne bezbjednosti Prijedor su tokom četvorodnevne akcije pojačane kontrole saobraćaja od 167 alkotestiranih vozača 56 isključili iz saobraćaja zbog alkohola ili droga.

Kontrolisano je ukupno 210 vozača.

Jedno lice je kontrolisano na prisustvo droga u organizmu, a 11 lica je lišeno slobode do otrežnjenja.

Od 106 kontrolisanih vozila, 104 nisu poštovala ograničenje brzine kretanja, među kojima je pet vozača prekoračilo dozvoljenu brzinu za više od 50 kilometara na čas.

Za ovaj prekršaj, prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, predviđena je kazna u iznosu od 400 KM, dva mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom i dva kaznena boda, podsjećaju iz CJB Prijedor.

“CJB Prijedor apeluje da se vozači pridržavaju zakonoskih propisa, da vožnju prilagode uslovima i stanju puta, te na taj način bezbjedno učestvuju u saobraćaju i zaštite sebe i druge učesnike”, navodi se u saopštenju CJB Prijedor.

Policijski službenici CJB Prijedor su od 27. do 30. avgusta sproveli akciju sa akcentom na sankcionisanje nedozvoljene brzine kretanja motornih vozila, kao i sankcionisanje lica koja vozilom upravljaju pod dejstvom alkohola i opojnih sredstava.

Analitičkim praćenjem saobraćajnih nezgoda utvrđeno je da je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda nepropisna i neprilagođena brzina kretanja uslovima i stanju puta, kao i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola ili opojnih sredstava.

SRNA
Foto – ilustracija