predapd-okrugli stoU prostorijama Agencije „PREDA PD“, u srijedu 07.05.2014. godine održan je okrugli sto pod nazivom „Problemi privrednika u svakodnevnom poslovanju-zagovaranje zahtjeva iz Platforme“.

Učešće na okruglom stolu su uzeli predstavnici Grada Prijedora, Zavoda za zapošljavanje RS – Filijala Prijedor, Područne privredne komore Banje Luke, lokalnih, regionalnih i međnarodnih udruženja i razvojne agencije i akademske zajednice.

Prisutni su imali priliku diskutovati o problemima iz Platformi rada MSPa, iskustvima nevladine organizacije COSPE iz Italije, o poboljšanju poslovnog okruženja.

Okrugli sto je održan u sklopu projekta „Koalicija za jači glas male privrede“ u okviru zajedničkih aktivnosti koalicije.

Zaključeno je da se treba kreirati sinergijski pristup kod rješavanje zahtjeva iz Platforme rada MSPa koristeći sve raspoložive resurse.

Projekat „Koalicija za jači glas male privrede“ zajednički implementiraju Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, Nezavisni biro za razvoj – NBR Gradačac, Udruga poduzetnika i poslodavaca – UPIP Žepče, Centar za promociju lokalnog razvoja – PLOD Bihać, Udruženje drvoprerađivača – DRVO-PD Prijedor i COSPE Italija.

Sveukupni cilj projekta je djelovanjem mreže OCD ubrzati reforme za kreiranje dobrog poslovnog okruženja u skladu sa EU aktom za mala i srednja poduzeća (Small Business Act).

Projekat finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2012). Ukupna vrijednost projekta iznosi 261.105,00 EUR od čega Evropska unija finansira 89,46% uz sufinansiranje partnera 10,54%.

Preda-PD