ostra luka-zgrada opstineJubilarni, 40. Književni susreti “Šušnjar 2015” biće održani sutra u Oštroj Luci, a učestvovaće 20 književnika iz Republike Srpske, Srbije i Slovenije.

Manifestacija se tradicionalno održava u pomen stradalim Srbima i Jevrejima u avgustu 1941. godine, kada je za nekoliko dana od ustaške ruke ubijeno 5.500 nevinih ljudi na Šušnjaru u Sanskom Mostu.

Žiri u sastavu Aleksandra Čvorović, Zdravko Kecman i Milenko Stojičić dodijeliće nagrade “Slovo Podgrmeča” pjesnikinji Ružici Komar i “Šušnjar” za književno stvaralaštvo, čiji je ovogodišnji dobitnik Mihajlo Orlović.

Do sada su nagradu “Šušnjar” dobili i Nikola Koljević, Rajko Petrov Nogo, LJubivoje Ršumović, Slobodan Rakitić, Milosav Tešić, Dragoljub Nedeljković.

Početak manifestacije zakazan je za 17.00 časova podsjećanjem na jubilej 40 godina Šušnjara, predstavljanjem časopisa “Katedra – 100 godina od rođenja Branka Ćopića” i podsjećanjem na sanske pjesnike Jovu Tontića, Dušana Praću i Žarka Kecmana.

Nakon zvaničnog proglašenja dobitnika nagrada, pjesnici će u 19.00 časova pustiti poetski vijenac niz rijeku Sanu.

Književno veče “Šušnjar 2015” počinje od 20.30 časova, a učestvovaće pjesnici Rade Adamović, Milovan Marčetić, Marinko Jagodić, Ostoja Šobot, Vaso Predojević, Ružica Komar, Boro Kapetanović, Zdravko Kecman, Mihajlo Orlović, Rade Brućinić, Darinka Kozinc, Milenko Stojičić, Aleksandra Čvorović, Nedeljko Kaiš, Željko Đurđević, uz muzičku pratnju Luke Radmanovića i Deane Simić.

Gosti manifestacije su zavičajni pisci iz Slovenije pri SKD “Petar Kočić” Kranj.

Književna manifestacija “Šušnjar” dio je programa obilježavanja Ilindanskih dana u Oštroj Luci, koji su počeli juče trećom poljoprivrednom izložbom, a nastavljaju se 2. avgusta parastosom žrtvama u Drugom svjetskom ratu na Šušnjaru u Sanskom Mostu i obilježavanjem dana i krsne slave opštine.

Ilindanski dani u Oštroj Luci završavaju se 9. avgusta Grmečkom koridom, koja će biti održana 243. put na Popovića brdu kod Oštre Luke.

SRNA