narodni zbor patrija (1)Delegacije grada Prijedora i gradskog odbora SUBNOR-a položile su danas vijence na spomenik na Patriji – mjestu gdje su prije 73 godine partizanski odredi izvršili proboj iz opkoljene Kozare u vrijeme velike neprijateljske ofanzive 1942. godine.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković je, obraćajući se prisutnima na tradicionalnom narodnom zboru, istakao da ovim činom sjećanja i narodnog zborovanja današnje generacije izražavaju poštovanje prema borcima Narodnooslobodilačkog rata čija hrabrost, slobodarski duh i patriotizam i danas izazivaju divljenje.

“Sjećanje na sve poginule na ovim prostorima kada je ginula nejač, a moćno oružje njemačkog okupatora bilo upereno protiv jednog naroda koji se herojski borio da opstane i da živi na ovim prostorima, naša je moralna obaveza i odgovornost, te zalog za budućnost da se takva zlodjela više nikome ne dese”, poručio je Đaković.

narodni zbor patrija (2)Predsjednik gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić istakao je da je proboj na Patriji jedan od najznačajnijih momenata bitke na Kozari koja je vođena od 10. juna do 15. jula 1942. godine.

“Prilikom proboja obruča, 4. i 5. jula 1942. godine poginulo je oko 600 civila i 900 boraca, a iz zbjega na opkoljenoj Kozari izvučeno je 10.000 civila”, rekao je Rodić.

On je dodao da spomenik na Patriji simbolizuje jedinstvo naroda i boraca, te svjedoči o borbi, stradanju i pobjedi naroda Potkozarja.

“O Kozari, njenoj epopeji i i herojstvu njenog naroda još nije sve rečeno, još će se pisati knjige i živjeti sjećanja na poginule borce i stradale civile Potkozarja”, naglasio je Rodić.

Nakon polaganja vijenaca i u zaseoku Macure, mjestu gdje je tačno probijen neprijateljski obruč i istorijskog časa, svečanost na Patriji završena je velikim narodnim zborom.

Svečanosti su prisustvovali preživjeli učesnici NOR-a iz Prijedora i Kozarske Dubice, potomci učesnika NOR-a, članovi Izviđačkog odreda “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora, te učesnici Malog maratona “Patrija 2015” čiji je cilj bio na mjestu tradicionalnog narodnog zborovanja.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

narodni zbor patrija (3) narodni zbor patrija (4) narodni zbor patrija (5)