U Gradskoj čitaonici u Prijedoru promovisana je zbirka poezije autora Miloša Puđe pod nazivom “Gluvo kolo”.

Mladi autor, koji je dobitnik prestižne nagrade “Stražilovo” za svoju prvu zbirku poezije “Kolska igra”, prijedorskoj publici predstavio je svoje drugo djelo koje sadrži tridesetak pjesama u prozi.

Po riječima autora naslovljeno kolo u oba njegova djela prikaz je neprekidnog kretanja kao procesa stvaranja koje se ne zaustavlja.

Pisac koji za svoje djelo kaže da nema konkretno teme, već da je tema sam čin pisanja navodi i da je veoma počastvovan činjenicom da je prepoznat kao zavičajni pisac.

“Moja druga knjiga je zapravo dijalog između starijeg i mlađeg mene u pjesničkom smislu. Gdje pokušavam razbiti tradicionalni način pisanja u smislu oblika i forme. Pokušao sam iznova izgraditi jezik i da kao jedan filozofski traktat pustim misao o tome šta se zapravo dešava u toku kreativnog procesa. Da postoji neka dijalektička povezanost između uništavanja i stvaranja, iz kojih proizilazi momenat kreacije”, rekao je Puđa.

“Gluvo kolo” je jedno od izabranih djela na konkursu za izbor i promociju publikovanih djela zavičajnih pisaca koju Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” organizuje dva puta godišnje. Iz Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” napominju da je konkurs u toku i pozivaju sve zavičajne autore da se jave na isti do 19. juna.

Kako navode, čast je imati zavičajnog pisca čija je poezija spoj tradicije i avangarde.

“Zasigurno se radi o jednom autoru koji obećava na pjesničkoj sceni. Knjiga je misaona i smatram da se mogu naći jasne poruke na koje je autor želio da ukaže”, naglasila je Anela Sejarić Vujinović, bibliotekar i moderator Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”.

Ovom prilikom najavljeno je i učešće Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” u manifestaciji “Prijedorsko ljeto” povodom koje su pripremili bogat sadržaj kako za odrasle, tako i za one najmlađe.

kozarski.com