U Republici Srpskoj povećana su stimulativna sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje lica sa invaliditetom. U zavisnosti od kategorije i procenta invaliditeta predviđeno je od sedam do 12 hiljada maraka.

U Fondu za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida očekuju da će, zahvaljujući ovom programu, biti zaposleno ili samozaposleno oko 70 lica sa invaliditetom.

Јavni konkurs za zapošljavanje i samozapošljavanje otvoren je tokom cijele godine. Prijavio se i Damjan Blašković, koji je u Doboju otvorio prodavnicu kućnih ljubimaca i opreme. Kaže da to ne bi bilo moguće bez stimulativnih sredstava Fonda za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

– Iskoristili smo sredstva čitavu radnju opremimo, nabavimo ribie, hranu za njih, akvarijume, opremu za akvarijume, hranu za pse, ptice. Mislim da svaki invalid da treba da počne da radi i da ima podsticaja – kaže vlasnik pet šopa iz Doboja, Damjan Blašković.

Radojica Grabovca ratni je vojni invalid iz Bistrice kod Prijedora. Registrovao je komercijalno poljoprivredno gazdinstvo i uzgaja svinje. Najavljuje proširenje proizvodnje. Stimulans je iskoristio za kupovinu roto-drljače.

Prije dvije godine novčani stimulans iznosio je 4.500 KM, a prošle godine 7.000. Ove godine 7.000 je najmanji iznos, a 12.000 najviši. Visina stimulansa zavisi od kategorije i procenta invaliditeta.

– Kod svakog zapošljavanja ili samozapošljavanja, čim se lice zaposli ili stupi u radni odnos, obaveza poslodavca, ukoliko želi da ostvari novčani stimulans, je da se, u roku od 30 dana od zasnivanja radnog odnosa, javi u Fond za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida – rekao je direktor Fonda Stevica Dronjak.

Fond je prošle godine sa 23 na 13 smanjio i broj dokumenata potrebnih za prijavu. U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite zadovoljni su poslovanjem Fonda.

– Za poslodavce koji zaposle žene i mlađe od 35 godina takođe su povećana sredstva, što je jako značajno i što će u budućnosti dati još bolje rezultate u zapošljavanju lica sa invaliditetom – rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

Iz resornog ministarstva najavljuju i donošenje novog zakona o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji invalida.

RTRS