Dežurni tužilac Tužilaštva BiH, nakon provedene akcije i lišenja slobode dvije osobe osumnjičene za plasiranje veće količine falsifikovanih novčanica valute evro na području Doboja i Prijedora, ispitao je osumnjičene i odlučio podnijeti Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Pritvor je predložen za osumnjičene Tovilović Kalamanda Stefan Mariano (1999) iz Ljubljane i Okorn Art (2003) iz Kranja, državljane Republike Slovenije.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, početkom mjeseca aprila ove godine, veću količinu falsifikovanih novčanica u apoenima od po 200 evra stavili u opticaj kao prave u više navrata prilikom plaćanja različitih proizvoda na više benzinskih pumpi na području Prijedora i Doboja.

Mjera pritvora je predložena iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih koji su strani državljani, te bi odlaskom iz BiH postali nedostupni Tužilaštvu i Sudu BiH.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. u vezi sa članom 54. i 29. istog Zakona.

Tužilaštvo BiH
Foto – shutterstock – ilustracija