Vremenske prilike pogoduju ratarima i povrtarima za proljetnu sjetvu, iako zemlja ima malo rezervi zimske vlage. Na tržištu su dostupne dovoljne količine sjemenskog materijala, pogotovo kada su u pitanju proljetne kulture. Takođe, ima i mineralnih đubriva. Da li su cijene manje, ili više u odnosu na prethodnu godinu?

Vlasnik Poljoprivredne apoteke Vladimir Dragić kaže, da su cijene znatno niže u odnosu na cijene lani.

“Cijene su malo, nije malo, nego mnogo su niže uodnosu na prošlu godinu, ali opet je to skuplje nego prije pandemije korone kada su cijene bile povoljne”, navodi Dragić i dodaje da sjemenskog materijala i mineralnih đubriva ima dovoljno.

Prilikom sjetve treba obratiti pažnju na temperaturne oscilacije, jer je sjetvu najbolje obaviti u optimalnim uslovima. Gorivo je nešto skuplje, ali uz mjere subvencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske regresirano gorivo je jeftinije oko 80 pfeninga po litru, u odnosu na gorivo na benzinskim pumpama, odnosno 80 KM za 100 litara dizela po hektaru.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske ističe da svakako subvencije oko nabavke goriva treba iskoristiti.

“Svakako, taj momenat treba iskoristiti kako bismo što jeftinije obavili proljetnu sjetvu. Ono na što treba obratiti pažnju, to je da se pazi na rokove u smislu temperature i temperaturnih oscilacija da slušamo riječi stručnjaka i da pratimo vremensku prognozu, te u skladu s tim da preduzmemo korake kako bismo blagovremeno i u optimalnim uslovima obavili sjetvu”, kaže Marinković.

U ovo doba godine sije se skoro sve, kukuruz i ostale žitarice, osim pšenice, koja je posijana u jesenjoj sjetvi. Sada se sije i povrće. Cijene mineralnih đubriva, zavisno od vrste, su niže za 30 do 45 odsto, u odnosu na lani, dok pakovanje sjemenskog kukuruza od 25.000 zrna u prosjeku košta 127 KM, što je skuplje za šest odsto, u odnosu na 2023. godinu.

kozarski.com