Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Milan Egić“ iz Brezičana održali su godišnji koncert povodom 48 godina od osnivanja Društva.

Pored domaćina, u Društvenom domu u Brezičanima nastupili su gosti iz prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije i KUD-a „Ćirilo i Metodije”, Busije.

“Svake godine dolazimo u Brezičane. Večeras smo izveli Šopske i Vlaške igre te Srbiju”, rekao je Miloš Zaklan koji je u KUD-u “Ćirilo i Metodije” oko četiri godine.

Njihovi domaćini iz KUD-a “Milan Egić” su ih srdačno dočekali.

“Već dvije godine sam u ovom društvu. Drago mi je što ponovo održavamo koncert i što nas je mnogo više”, istakao je Kristijan Došenović.

“Večeras su se predstavile sve sekcije našeg društva. Željeli smo publici da pokažemo šta je to rađeno u proteklih godinu dana, a uloženo je dosta truda i rada. KUD ‘Milan Egić’ broji oko 150 članova. Aktivna je folklorna sekcija koja je raspoređena u različite grupe, shodno uzrastima, kao i tamburaški orkestar, muška i ženska vokalna grupa. Imamo i mladog guslara koji samostalno nastupa”, rekao je Zoran Kusonjić, predsjednik KUD-a „Milan Egić“, Brezičani.

Godišnji koncert bio je prilika da najmlađa folklorna grupa predstavi splet novih igara.

Dosadašnjim radom, ovo društvo zaslužilo je podršku Grada Prijedora, koja neće izostati ni u narednom periodu, potvrdio je gradonačelnik Slobodan Javor, koji je prisustvovao godišnjem koncertu KUD-a “Milan Egić”.

“Sigurno je da su oni među top pet društava u gradu. Nastojimo da podržimo sve njihove aktivnosti, kojih je mnogo, i smatramo da su sva kulturno-umjetnička društva od velikog značaja, s obzirom da njeguju našu istoriju i tradiciju i sve ono po čemu smo poznati”, izjavio je Javor.

Gradonačelnik je podsjetio da u Prijedoru ima 18 KUD-ova, a da je na nedavnom sastanku usaglašeno da sve njihove aktivnosti budu uvrštene u jedan kalendar, kako ne bi bilo preklapanja.

“Tu smo se usaglasili da Grad Prijedor izdvoji značajna sredstva u budžetu, ovaj put rekordna od 180.000 KM, za KUD-ove. Samim tim podržali smo i ovo društvo u rekordnom iznosu do sada”, istakao je Javor.

Nakon godišnjeg koncerta, u KUD-u “Milan Egić” kreću sa aktivnim pripremama za njihovu glavnu manifestaciju, Svetkovanje o Ognjenoj Mariji, tokom koje će biti održan Međunarodni festival tamburaških orkestara i Veče folklora.

kozarski.com