U Crnoj Dolini održana je manifestacija “Dani ljubičice”, u organizaciji prijedorskog Udruženja žena “Herba”.

Posjetioci su mogli da razgledaju i kupe nešto iz široke palete prirodnih proizvoda koje prave članice “Herbe” te da prisustvuju edukativnom predavanju o biljkama i njihovim ljekovitim svojstvima.

“Došao sam da uživam u prirodi i u ovim prirodnim proizvodima koje nudi Udruženje ‘Herba’. U svijetu je jako popularno vraćanje prirodi, korištenje prirodnih sredstava i resursa za zdrav život. Lijepo je ovdje i dobro je da se u Prijedoru dešava tako nešto”, rekao je Denis Đukić, jedan od brojnih posjetilaca ove izložbeno-prodajne manifestacije.

Čajevi, čajne mješavine, tinkture, razni melemi i kreme, sapuni, ukrasne svijeće te ručni radovi, dio su onoga što su za “Dane ljubičice” pripremile vrijedne članice “Herbe”.

Ko god je nešto kupio, učestvovao je u tomboli, a za najmlađe je organizovan i kviz.

Iako su ljubičice prošle, u “Herbi” su zadržali naziv manifestacije po ovoj biljci za koju svi znaju, ali su njena ljekovita svojstva mnogima nepoznanica.

“Cilj nam je povratak prirodi, očuvanje životne sredine, a mi stojimo iza kvaliteta naših proizvoda, koji su prošli analize i kontrole. U svakom proizvodu naći ćete samo prirodne sastojke, nema hemije, nema ničega što bi nekome naškodilo. Namjera nam je da podučimo druge da se pokrenu, pogotovo žene”, rekla je predsjednica Odbora UŽ “Herba” Slavica Pilipović, na čijem je porodičnom imanju u Crnoj Dolini po treći put održana ova manifestacija.

Pilipovićeva naglašava važnost očuvanja i vraćanja prirodi, a uz to i pokretanje malih biznisa.

“Grad je čist, nema ekološkog zagađenja. To je prilika da idemo u pravcu kao Provansa, Francuska, da uzgajamo ljekovito bilje i da ga sami sabiremo. Mogli bismo veoma dobro proći u svijetu, kada bi se saznalo za nas, da pokrenemo nešto ovdje i da svi imamo nešto od toga”, smatra Slavica Pilipović.

Udruženje žena “Herba” učestvuje u brojnim projektima. Njihovi proizvodi mogu se naći i u “Potkozarskoj kući” u Prijedoru. Po riječima Svjetlane Kondić, predsjednice ovog udruženja, počeli su izlagati u “Krajiškoj kući” u Banjaluci, a nadaju se i saradnji sa “Kućom Lijevča i Potkozarja” iz Gradiške.

“Veoma je važno da podignemo svijest naših građana o ljekovitom bilju, o njegovom značaju, načinu upotrebe, pripremanju i prepoznavanju u prirodi. Nismo dovoljno edukovani o tim stvarima. Potrebno je povećati svijest građana, da bismo povećali kvalitet života”, rekla je Kondićeva.

Udruženje “Herba” počelo je s radom prije tri godine, a trenutno imaju jedanaest članica.

kozarski.com