Sanja Lukić iz Petrovog Gaja kod Prijedora u London je, kaže, sasvim slučajno otišla sa svojih 25 godina kada je bila na četvrtoj godini prava. Tamo živi već 23 godine gdje je osnovala i porodicu.

Kroz svoju poeziju koju piše prikazuje ljubav koja je posvećenja bližnjima. Petrov Gaj i ognjište mjesto je gdje se duša ispunjava, iako je u Londonu osnovala i porodicu. Prisjeća se i kako je bilo na početku kada je otišla.

”Bilo je lako snaći se jer su zaista prostranstva i granice samo tamo gdje mi stanemo, gdje mi želimo. Sistem uređenja same države, obrazovni sistem je bilo totalno drugačije, ali to me je motivisalo da radim na sebi i ulazila sam u obaveze poslove i neke nove vode. Ja sam gotovo svaki mjesec u Prijedoru i Banjaluci. Dva sata ljeta te granice su toliko lake sada. Dva sata i 15 minuta mi je vožnja do kuće. Ništa nije tako daleko kao što su to doživljavali moji roditelji. Ovo je moj grad, aktivan dio ove zajednice. Idem kući, kuća mi je u Londonu i u Petrovom Gaju”, kaže nam Sanja Lukić.

Sanja je magistrirala pravo u Londonu, a trenutno radi kao menadžer u lancu apoteka. Najdraže srcu ipak joj je pisanje.

”Davno sam počela da pišem prije studentskih dana, izašla je moja prva knjiga kad sam bila student. Kod pjesnika i u prozi nijedna priča koju sam napisala pjesma je pronašla mene, to su oni sati i minuti, ja ne znam šta će biti pokretač, dešavalo se da se probudim u 3 sata ujutro, isto tako kad vozim i da moram da stanem da napišem. Iza mene je skoro 30 godina stvaralačkog rada u svakom slučaju prijatno drugačije. Tu iskrenost kroz pisanje podijelite s ljudima koje poznajete koje znate. Moj Prijedor i ja i moj Petrov Gaj smo od puzanja do trčanja prošli dosta toga zajedno. Ipak je to jedan period života koji je obilježio mene”, priča ona.

Poruka je jedna važna, naglašava Sanja.

“Nisam i nikada neću zaboraviti svoju Republiku Srpsku, moj Petrov Gaj i Prijedor. To govorim i u Londonu uvijek. Životni put me odveo tamo, ali moja duša i srce zavijek su na mom ognjištu, navodi ona.- Budite ono što jeste, jer to je vaša lična karta po kojoj ćete biti prepoznatljivi i originalni”, poruka je ove Prijedorčanke sa londonskom adresom.

atvbl.rs