U Prijedoru je večeras promovisana zbirka “Aforizmi i tako dalje” autora Dragana Topića.

Ovaj poznati prijedorski slikar, posljednjih godina se okrenuo pisanoj riječi, a ovo je njegova treća knjiga.

Smatra da i poezija i slikarstvo imaju puno toga zajedničkog.

“Jedno vrijeme su me okupirali aforizmi, s obzirom da živimo u podneblju i vremenu koje je vrlo podložno nekakvoj ironiji i borbi za istinu do koje teško dolazimo. Međutim, kroz aforizam kao najkraću pisanu formu, puno toga može da se kaže. Tako da sam se u zadnje vrijeme tome posvetio”, rekao je Topić na promociji u prijedorskoj galeriji.

Dodaje da inspiraciju za aforizme, između ostalog, nalazi u političkim temama, ratnim posljedicama i tajkunima.

U istim koricama jednog izdanja, autor je, kako je istakao, kombinovao tri različita poimanja pisanog izraza: aforizme, poeziju i prozu.

“Sve što je ovdje zapisano, utkano je u životnu stvarnost kroz koju svi mi na razne načine prolazimo”, naveo je Topić u uvodu knjige.

O najnovijoj knjizi Dragana Topića govorili su Zoran Baroš i Branislav Kecman, dok je odlomke iz zbirke aforizama čitao glumac Željko Kasap.

Baroš je istakao da se Topić već godinama pokazuje i dokazuje kao vrstan umjetnik u mnogim kulturnim djelatnostima.

“Dugi niz godina bio je veoma uspješan direktor Pozorišta Prijedor, bavio se scenografijom, kostimografijom i igrao u pojedinim predstavama. Prije svega, on je po vokaciji slikar sa jako mnogo značajnih izložbi na značajnim mjestima. U posljednjih nekoliko godina se pojavljuje i kao autor knjiga pjesama, sada i knjige aforizama. Na taj način pokazuje da je jedna tanana umjetnička duša koja šta god da dotakne, pretvori u umjetnost”, rekao je Zoran Baroš.

Organizator promocije bilo je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”, Prijedor.

Predsjednik “Prosvjete” Branislav Kecman rekao je da Topić to zaslužuje kao pisac, pjesnik i umjetnik grada Prijedora.

Pored knjige aforizama, Dragan Topić ima objavljene dvije zbirke poezije. U pripremi je i treća zbirka, pod nazivom “Tragovi”, koja bi trebalo da bude promovisana krajem maja.

kozarski.com