Dalibor Јović proizvodnjom jagoda bavi se od 2015. godine. Posjeduje dvije plantaže, ukupno površine 1,5 hektara, koje su smješetne na dvije lokacije, Gomjenici i Krivaji.

Јagode uzgaja i u plasteniku, površine 200 metara kvadratnih.

Trenutno se radi čišćenje jagoda, odnosno skidanje starog lista, kako bi jagoda ušla zdrava u novu proizvodnu sezonu. Јović se bavi organskim uzojem jagoda, pa kada je riječ o prihrani, koristi isključivo organo-mineralna đubriva koja su preporučena u organskom uzgoju voća i povrća.

– Јagoda je zahtijeva voćka koja traži dosta truda i stalne posjete u samoj plantaži, mora se redovno navodnjavati i mora se vršiti redovna kontrola na prisustvo raznih insekata koji prijete da unište cvijet – objašnjava Јović.

Sadnja jagode se vrši ručno i iziskuje neophodno iskustvo i upotrebu adekvatnog noža za sadnju jagode. Sadnice stižu iz Italije, koja je najveći proizvođač ovog sadnog materijala u Evropi.

– Mi inače jagodu držimo u dvije proizvodne godine, u dva porizvodna ciklusa, zato što prve godine imamo najveći rod u jagodi, druge godine je nešto malo manji, treća godina je neisplativa, nema rentabilnosti i mi druge godine nakon berbe jagode idemo ponovo sve ispočetka – priča Јović.

Јović sarađuje i sa dvije Poljoprivredne zadruge, a većinu proizvdedenih jagoda prodaje svježe svojim stalnim kupcima, koji mu se godinama vraćaju.

U sezoni, nekoliko dana, kupci imaju mogućnost da posjete plantaže i sami uberu jagode.

RTRS