Forum za bezbjednost zajednice grada Prijedora na svojoj sjednici je ponovo aktuelizovao pitanje saobraćajne signalizacije, a ovaj put povodom novog Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji i opremi puta koji je na snagu stupio početkom ovog mjeseca.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor Saša Gajić rekao je da je novim pravilnikom regulisano uvođenje novih saobraćajnih znakova “naselje” i “završetak naselja”.

On je pojasnio da je opšte ograničenje za brzinu kretanja vozila u naselju 50 kilometara na čas, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno, a da bi ove odredbe važile na području naseljenog mjesta, odnosno naselja koje je njegov sastavni dio potrebno je da su ovi saobraćajni znakovi kumulativno postavljeni na ulasku naselje i vrijedili bi na svim saobraćajnicama u naselju.

“Stoga bi bilo poželjno da se, osim našeg angažovanja u ovom pitanju, ispred Gradske uprave Prijedor ostvari kontakt sa nadležnim institucijama, konkretno `Putevima Republike Srpske`, da bi se ubrzao proces rješavanja ovog pitanja”, poručio je Gajić.

On je precizirao da je potrebno da se saobraćajni znakovi “naselje” postave na ulasku u grad Prijedor iz smjera Banjaluke – Čirkin Polje, iz smjera Novog Grada – Raškovac, iz smjera Oštre Luke – Tukovi i iz smjera Kozarske Dubice – Palančište.

“Potrebno je i navedene saobraćajne znakove postaviti i na ulasku u grad iz smjera LJubije u Tukovima i Busnova u Gomjenici, kod raskrsnice ulica Kozarska i Omladinski put, te na dionicama puteva kroz Kozarac, Omarsku, LJubiju, Petrovo, Hambarine, Saničane i druga naselja”, dodao je Gajić.

Komandir Policijske stanice Prijedor jedan Lazar Brdar predstavio je Forumu stanje bezbjednosti za prošlu godinu kada su od 914 krivičnih djela na području u nadležnosti Policijske uprave Prijedor u gradu bila 602, od kojih 205 po nepoznatom izvršiocu.

“Nadležnom tužilaštvu prijavljeno je 527 lica, od kojih je 270 povratnika u izvršenju krivičnih djela”, naveo je Brdar.

Od 411 narušavanja javnog reda i mira na području Policijske uprave, u Prijedoru su bila 232.

Forum je danas usvojio izvještaj o radu za prošlu i plan rada za ovu godinu.

SRNA