U derbi meču 17. kola Premijer lige BiH u kuglanju ekipa “Rudara” iz Prijedora je nakon preokreta savladala “Adu” iz Banjaluke rezultatom 5:3 (3.558: 3.446).

Treba reći da je ovaj susret protekao u sjajnoj atmosferi pred velikim brojem gledalaca u kuglani “Urije” u našem gradu.

Duel trenutno dvije najbolje ekipe u Republici Srpskoj opravdao je epitet derbija a Prijedorčani su sa dva nova boda ostali lideri na tabeli.

Da krenemo redom.

U prvom bloku Đorđe Paštar (603) i Knežević (567) su odmjerili snage sa Galićem (612) i Borisom Novakovićem (574).

U oba duela bilo je neizvjesno o čemu govori i neriješen rezultat po setovima 2:2 ali su gosti odnijeli oba boda.

Galić je dva puta vodio u setovima a Đorđe Paštar dva puta stizao, ali je prevagu odnijelo više oborenih čunjeva najboljeg igrača gostiju.

Knežević je imao vođstvo od 2:0 u setovima, iskusni Boris Novaković dobio je treći, dok je u četvrtom viđeno sve ono što kuglanje čini izuzetno zanimljivim sportom.

Naime, do pred sam kraj četvrtog seta domaći kuglaš je imao prednost, ali je u finišu promašio jedno “čišćenje” dok je prvotimac “Ade” u posljednja tri hica pogodio tri “devetke” za veliki preokret.

Ne samo da je izjednačio u setovima već je donio meč poen svojoj ekipi jer je imao više oborenih drva.

Nakon prvog bloka za domaće izuzetno neugodnih 0:2 i -16 čunjeva.

Nastavak je donio duele Miodraga Trklje (607) i Miljatovića (542) sa jedne, odnosno Pavla Paštara (541) i Bibera (571) sa druge strane.

Kapiten Miljatović je odlično počeo i ubjedljivo dobio prvi set, ali je potom obnovio povredu zbog koje je propustio neke mečeve.

Glatko je izgubio naredna dva seta, pa je, uprkos osvajanju četvrtog poražen jer je oborio 29 čunjeva manje od protivnika.

Miodrag Trklja je za jedan čunj izgubio prvi set ali je u nastavku meča igrao odlično pa je donio prvi meč poen za domaće.

On je ostvario čak 66 čunjeva viška pa je nakon drugog bloka rezultat bio 1:3 ali +21 za “Rudar”.

U posljednjim duelima Marko Trklja (639) i Džajić (600) su odličnim izdanjima u duelima sa Šukalom (583) i Bojanom Novakovićem (565) u potpunosti prevagnuli rezultat u korist domaćih.

Džajić i Bojan Novaković su igrali setove toplo-hladno.

Prvi set +50 za domaćina, drugi +30 za gosta, treći +27 za domaćina, četvrti +12 za gosta.

Na kraju meč poen za Džajića i +35.

Roviti Marko Trklja koji desetak dana nije bio u punom trenažnom procesu zbog povrede koljena ipak je zaigrao svjestan važnosti ovog meča.

U prvom setu bilo je vidljivo da se kreće teže nego inače, imao je i dva promašaja tokom čišćenja u prvom setu, što je apsolutno nekarakteristično za njega, pa je uprkos solidna 142 čunja prvi dio igre zasluženo dobio igrač “Ade”.

Međutim, nakon toga je sve bilo “jednosmjerna ulica” za kuglaša “Rudara” što najbolje govore oboreni čunjevi u nastavku meča, 171, 167 i 159, pa je takav rezultat uz nešto slabija bacanja njegovog protivnika donio i treći meč poen za domaće te ukupnu pobjedu zahvaljujući 112 oborenih drva više.

Ovim trijumfom Prijedorčani su se identičnim rezultatom revanširali Banjalučanima za poraz u prvom dijelu sezone i što je još važnije, imali su više osvojenih setova nego njihovi protivnici jesenas.

Iako je do kraja prvenstva ostalo još pet kola, ne potcjenjujući nikoga od narednih protivnika, “Rudar” je gotovo sigurno obezbjedio jedno od prva tri mjesta i novi izlazak u Evropu, bez obzira kakav plasman ostvari u finalu Kupa BiH.

Već narednog vikenda igra se derbi prvenstva, meč koji bi mogao odlučiti prvaka.

Prvoplasirani Prijedorčani gostuju kod drugoplasiranog “Posušja”, četverostrukog uzastopnog šampiona Premijer lige BiH.

Pet kola prije kraja “Rudar” ima 29 a njihov najveći rival 28 bodova.

I još jednom na kraju da ponovimo dio sa početka.

Tokom cijelog meča velika podrška za domaće uz sportsko navijanje, kratko rečeno, sjajna atmosfera koja se ne viđa često na kuglanama širom BiH.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com
Foto – KK “Rudar” Prijedor