Svoju turističku ponudu na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu predstavili su i Banjaluka, Kozara i Bijeljina.

Posjetioci sajma imali su priliku da vide sa čime ova mjesta raspolažu i šta sve mogu da vide, ukoliko odluče da ih posjete.

Ponuda grada Banjaluke je čini se u skladu sa ovogodišnjim sloganom beogradskog sajma turizma – “Avantura počinje ovdje”.

Rafting na rijeci Vrbas, brojne manifestacije u gradu, planinarenje, biciklizam, kao i vjerski turizam dovoljni su razlozi za posjetu najvećem gradu Srpske.

– Vrlo malo tur operatora radi sa TO Banjaluka i veoma nam je bitno da na ovom sajmu uspostavimo kontakte sa organizatorima putovanja i da taj segment organizovanih dolazaka pojačamo kada je u pitanju tržište Srbije i naših destinacija – naveo je Mladen Šukalo, Turistička organizacija Banjaluka.

Nacionalni park Kozara osvaja posjetioce bogatom florom i faunom i aktivnim odmorom.

– Nacionalni park je pitoma sredina gdje možete u patikama doći do vrha, da šetate. Imate preko 200 km staza pješačkih, 250 km biciklističkih staza, preko 200 vrsta zaštićene vrste flore i faune, to je mjesto gdje možete da uživate u prirodi tokom 365 dana u godini – rekao je Vladislav Mirković, upravnik hotela Bijele Vode Nacionalni park Kozara.

Za posjetu Bijeljini turisti se najčešće odlučuju zbog zdrave i raznovrsne hrane, kao i etno sela Stanišići. Prošle godine u ovom gradu zabilježeno je 90.000 noćenja.

– Pokušaćemo da zadržimo nivo porasta turista u Bijeljini. Јedan od projekata koji ćemo najaviti u ovoj godini je Semberska kuća, po ugledu na Hercegovačku, Krajišku kuću – naglasio je Dragan Tešić, portparol TO Bijeljina.

Male proizvođače zdrave hrane raduje osnivanje jedinstvenih mjesta na kojima mogu plasirati svoje proizvode.
Јedna od njih je i Bojana Božilović iz Bratunca, čija porodica po jedinstvenoj recepturi uzgaja zdravu hranu.

– Lijepo je biti ambasador svog sela koga volim najviše na svijetu, svoje opštine jer opština Bratunac koja ima veliki potencijal koji ja kao mali proizvođač tradicijom pokušavam promovisati i uspjevam – istakla je Bojana Božilović, proizvođač organske hrane Pobrđe.

Posjetioce sajama turizma u Beogradu privlači obilje raznovrsnih ponuda domaćih i međunarodnih destinacija kao i brojni popusti na aranžmane koji se u predsezoni kreću i do 45 odsto.

RTRS