U organizaciji Udruženja “Plavi balon”, u Prijedoru je održan okrugli sto na temu “Izazovi roditeljstva djece sa atipičnim razvojnim karakteristikama”, kojem su prisustvovali predstavnici aktiva psihologa i pedagoga. Broj djece sa smetnjama u razvoju povećava se iz godine u godinu, a od velike je važnosti edukacija roditelja i njihovo uključivanje u rad udruženja koja se bave ovom problematikom, smatra Sonja Kovačević, pedagog u Osnovnoj školi “Branko Ćopić”.

“U školama se svakodnevno susrećemo s tim problemima, prije svega prilikom upisa učenika u prvi razred i zbog toga uvijek ističemo da je jako bitna rana detekcija, da se na vrijeme primijete određena odstupanja u razvoju kako bi se, sa polaskom u školu, adekvatno pripremili i mi i roditelji”, ističe Kovačevićeva.

Po njenim riječima, za djecu sa smetnjama iz autističnog spektra, važno je da imaju personalnog asistenta, napominjući da u školi “Branko Ćopić” imaju osam asistenata, a još su dva zahtjeva u proceduri.

Psiholog Dijana Đurić, koja je bila predavač na današnjem okruglom stolu, istakla je da vaspitanje djeteta sa posebnim potrebama, bilo koje vrste, predstavlja naročit izazov za roditelje, pored onih uobičajenih koje donosi svako roditeljstvo.

“Ovdje imamo dodatne probleme zato što je razvoj djeteta nepredvidljiv i vrlo često disharmoničan. U jednoj oblasti dijete može biti napredno, u drugoj zaostaje, međutim, svi ti deficiti koji postoje, mogu se odražavati na ostale aspekte razvoja. Najtužnije u svoj toj priči je što je kontakt sa socijalnim okruženjem vrlo često stresan za roditelje, jer ljudi nemaju razumijevanja i ta djeca i njihove porodice su često izloženi predrasudama, stereotipima i stigmatizaciji”, rekla je Đurićeva.

Logoped Dragana Milovanović, član Udruženja građana za pomoć i podršku licima i porodicama lica sa atipičnim razvojnim karakteristikama “Plavi balon”, Prijedor, podsjetila je da su, proteklih mjeseci, održali okrugli sto i radionice za roditelje koji su imali priliku da se informišu o svojim pravima te, u okviru psihološke podrške, razgovaraju sa stručnjacima.

Okrugli sto održan je u okviru projekta “Ostvari svoje pravo”, koji Udruženje “Plavi balon” realizuje od avgusta prošle do kraja februara ove godine. Projekat se sprovodi u okviru Regionalnog programa demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLoaD2, finansira ga Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija uz sufinasiranje Grada Prijedora. Prema podacima Centra za socijalni rad, u Prijedoru je evidentirano ukupno 36 djece iz spektra autizma, a u zadnje dvije godine, 22 je novokategorisane djece s teškoćama u razvoju.

kozarski.com