Cijene hljeba, ali i drugih pekarskih proizvoda su u nekim pekarama porasle, u pojedinim će tek doći do poskupljenja. Do poskupljenja je došlo zbog rasta minimalca, tvrde pekari.

Iako su cijene brašna i struje nepromijenjene, pekarski proizvodi će biti skuplji za 5 odsto.

Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca RS kaže da će rast minimalca sigurno dovesti do rasta cijena jednog dijela pekarskih proizvoda zato što je učešće radne snage u proizvodnji pekarskih proizvoda oko 35 posto, tako da je za očekivati da negdje pekarski proizvodi u prosjeku porastu za 5 procenata.

„Naravno, bez obzira na to što je i u prethodnom periodu došlo do pada cijena brašna, plate u pekarstvu su rasle i moraće i dalje da rastu ukoliko hoćemo da ima nekog da proizvodi taj hljeb. Tako da jednostavno desiće se neminovno i doći će do povećanja cijena“, ističe Trivić.

U Udruženju potrošača „DON“ smatraju da su ovakva poskupljenja negativna pojava, te da poskupljenje hljeba i hljebnih proizvoda nije opravdano.

Murisa Marić izvršni direktor Udruženja građana „DON“ navodi da cijene goriva nisu rasle poslednjih mjeseci, čak je došlo i do znatnog pada cijena goriva po njenim riječima, a žito nije poskupjelo na svjetskoj berzi, niti pri uvozu u našu zemlju, brašno nije poskupjelo, a sama najava da će se podići najniža plata radnicima udružila je kako kaže svi pekare da najave da će poskupiti cijene njihovih proizvoda.

„Ova najava nije se završila na tome da su samo najavili, nego evo svjedoci smo da su određeni pekari već poskupili hljeb. S druge strane sve je opet po leđima potrošača koji će evo opet danak plaćati svih ovih poskupljenja samom kažem najavom ovih plata“, ističe Marićeva.

Troškovi života sve su skuplji, a građani nerijetko jedva sastavljaju kraj s krajem. Cijene hljeba i pekarskih proizvoda opet idu uzlaznom putanjom. Građani se počinju pitati da li će im uskoro i hljeb postati luksuz?

kozarski.com