“Dani zime na Kozari” ove godine bez snijega, ali prilika za uživanje na svježem planinskom vazduhu i druženje.

Sa Kozare posjetioci nose lijepe utiske. Bilo ih je sa svih strana Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

-Prvi put sam na “Danima zime na Kozari”. Došao sam iz Brčkog sa izviđačima. Jedinstvena manifestacija, a i lijep dan na Kozari sa prijateljima. Sve pohvale – rekao je Miodrag Petrović.

Najviše pažnje, i ove godine, privukla su takmičenja u nesvakidašnjim disciplinama.

Zabave nije nedostajalo i dok su se krčkali kotlići sa čorbom, koje su pripremali srednjoškolci, lovci, izviđači i planinari.

Sportsko i gastro takmičenje okupilo je preko 35 ekipa iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

-Ovo je šesta godina kako dolazimo na “Dane zime na Kozari”. Družimo se i takmičimo u pravljenju lovačke čorbe. Gosti smo Lovačkom udruženju “Srndać” iz Omarske i uvijek iskoristimo priliku da se zajedno družimo na Kozari – rekao je Željko Crnomarković iz Lovačkog udruženja iz Stare Pazove, Srbija.

Vrijedni su bili i članovi Lovačkog udruženja “Mrakovica” koji su pripremili čorbu za oko 1.000 posjetilaca.

Manifestacija “Dani zime na Kozari” održana je po 17. put.

Pokrovitelj je Grad Prijedor.

Organizator i domaćin je Turistička organizacija grada Prijedora u saradnji sa Nacionalnim parkom “Kozara” i turističkim organizacijama Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Gradiška.

Manifestaciju je podržalo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, te i brojni prijatelji.

Prije zvaničnog otvaranja manifestacije, brojne delegacije položile su vijence u Memorijalnoj zoni.

-Drago mi je što je ova manifestacija prerasla u tradiciju i što svake godine okupi veliki broj posjetilaca. To nam mnogo znači, da što više promovišemo našu Kozaru. Ono što nam je jako važno u narednom periodu, jeste da radimo na poboljšanju smještajnih kapaciteta na Kozari – rekao je Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora.

-Ovo je 17. godina kako organizujemo privedno-turističku manifestaciju “Dani zime na Kozari”, sa ciljem promocije Nacionalnog parka i planine Kozare, koja okuplja brojne ljubitelje prirode u svako godišnje doba – rekla je Dijana Aramanda, direktor Turističke organizacije Prijedor.

“Dani zime na Kozari” iz godine u godinu privlače sve više posjetilaca, turista, planinara i zaljubljenika u prirodu i po tome je prepoznatljiva u Srpskoj, kaže prvi čovjek Turističke organizacije Republike Srpske.

-Ova manifestacija ima lokalni, regionalni i međunarodni karakter, a Kozara ima sve što treba turistima. To su aktivan odmor u prirodi, te pješačke i biciklistike staze. Zato svake godine privlači veliki broj posjetilaca – rekao je Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije Republike Srpske.

Za posjetioce je priređen i kulturno-zabavni program, za koji su se pobrinule pjevačke grupe sa ovog područja i lokalni bend “Bećari”.

kozarski.com