Povodom 100 godina od smrti Alekse Šantića, Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor priredilo je Muzičko-poetsko veče pod nazivom “I opet mi duša, sve o tebi sanja”, posvećeno ovom velikom pjesniku.

“Želimo odati počast velikim ljudima naše prošlosti, a isto tako osvijestiti današnju omladinu, o njihovoj veličini i značaju za naš narod. Jutros sam na Radio-televiziji Republike Srpske pogledao prilog o tome ko danas u Mostaru obilježava 100 godina od smrti Alekse Šantića. Ima njih u Mostaru, ali evo i mi u Prijedoru kontinuirano želimo da obilježimo ovakve događaje, pomenemo ove ljude i njihovu veličinu i ukažemo svima na njihov značaj”, rekao je Dejan Karlica, član Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.

Aleksa Šantić snažnom ljubavnom i patriotskom poezijom ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, te da se smatra jednim od najvećih pjesnika na prelazu sa 19. na 20. vijek.

“Muzičko-poetsko veče je zamišljeno kao kolaž-program kojeg čine izabrane recitacije, naracije i pjesme. Vjerujem da su svi koji poštuju rad Alekse Šantića večeras uživali. U programu su učestvovali članovi Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor i učenici Gimnazije “Sveti Sava” sa kojima sarađujemo i za koje možemo reći da su članovi našeg udruženja. Ovo je bila prilika da pokažu svoj talenat”, istakao je Željko Šormaz, direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.

U Prijedoru će 6. februara biti promovisana nova knjiga u izdanju Udruženja za očuvanje tradicije, pod nazivom “Bosiljka, majka sa Kozare”. Zatim slijede koncerti, 24. februara koncert foklorne rekreativno-veteranske grupe, a 5. marta tradicionalni Osmomartovski koncert.

kozarski.com