Petoro Bistričana, koji žive u ovom prijedorskom selu ili koji tu imaju svoja imanja, tužili su Republiku Srpsku, Grad Prijedor i firmu Drvoeksport zbog, kako tvrde, ugrožavanja elementarnih ljudskih prava zagarantiranih Ustavom.

Nelegalnim iskopavanjem lignita u ovom selu, koje provodi Drvoeksport, a koje su omogućili, ili nisu spriječili republički i gradski organi vlasti, ovim ljudima je ugroženo pravo na dom i na zdravu životnu sredinu, kaže Dragana Stanković, advokatica koja ih zastupa.

Na pres konferenciji održanoj u prostorijama Centra za životnu sredinu Banjaluka, Stankovićeva je dodala da su Bistričanima ugrožena i pravo na ljudsko dostojanstvo i zaštitu zdravlja.

Ona je pojasnila da se radi o tužbi u parničnom postupku, koja je predata Osnovnom sudu u Prijedoru.

– Moji klijenti u tom postupku traže novčanu naknadu za nematerijalnu štetu. Koliki će biti odštetni zahtjev, znaćemo nakon vještačenja, ali inicijali iznos odštete je 50.000 KM. Uz odštetu, tražimo hitnu obustavu radova, koji su nelegalni, jer Drvoeksport nema ekološku dozvolu za kopanje lignita – kaže Stankovićeva.

Obustavu radova željno iščekuje i Radmila Zrnić. Njeno porodično imanje se ne nalazi na eksploataćcionom području, ali su ga bageri Drvoeksporta potkopali i ono se urušava.

– Već su tako potkopavanjem srušili dva duluma našeg posjeda. Tražili smo od suda još u decembru hitnu obustavu radova, ali ništa nije preduzeto – kaže Zrnićeva.

Zoran Ninić, jedan od tužitelja, koji se već mjesecima bori protiv uništavanja svog rodnog sela otvaranjem rudnika, kaže da porodica Zrnić nije jedina ugrožena.

– I druga imanja su potkopana, a strahujemo da će se urušiti i neke kuće u selu – rekao je Ninić.

srpskainfo.com