Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora od septembra do danas podneseno je više od 6.500 zahtjeva za novi obračun osnovice za borački dodatak i svi oni koji su se prijavili dobiće ovo novo davanje, u zavisnosti od dinamike unosa podataka u centralni sistem, izjavio je danas predsjednik ove organizacije Vojislav Kondić.

On je istakao da administrativni dio posla ide nešto sporije i da je do sada oko dvije trećine zaprimljenih zahtjeva proslijeđeno Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite.

“Veliki broj je boraca koji pitaju šta je s njihovim boračkim dodatkom. Evo, ja, konkretno, sam predao zahtjev krajem oktobra i još nisam dobio ni rješenje, a ni isplatu nijednog boračkog dodatka, ali uopšte ne sumnjam da će to doći, onako kako je i obećano u Ministarstvu”, rekao je Kondić Srni.

On je naveo i da je tokom jučerašnjeg dana dobio informaciju od nekoliko kolega da su dobili retroaktivno isplate po dva ili tri mjesečna boračka dodatka i poručio da ne treba niko da brine da neće biti isplaćen.

“Što se tiče Boračke organizacije grada Prijedora, do sada je zaprimljeno oko 600 zahtjeva za utvrđivanje statusa borca odnosno kategorizaciju, od čega je do sada obrađeno oko 520. Zahtjevi pristižu i dalje – mahom od ljudi koji do sada nisu bili kategorisani ili od onih koji nisu zadovoljni”, naveo je Kondić.

On je podsjetio da je u julu sadašnje rukovodstvo izabrano, da su do polovine oktobra formirani organi – 14 komisija i dva odbora, a da se komisija za kategorizaciju, koja je do tada zasjedala jednom u tri mjeseca, od uvođenja novog prava sastajala se dva puta sedmično i odradila obiman posao.

“Boračka organizacija ne daje kategorizaciju. To je ono što treba da znaju borci. Boračka organizacija samo daje mišljenje na osnovu kojeg onda resorna odjeljenja gradova i opština rade dalje, a Ministarstvo daje konačan stav o kategorizaciji borca”, naveo je Kondić.

Prema njegovim riječima, aktuelni su zahtjevi za reviziju gdje ima opravdanih – najčešće ako je borac bio u više ratnih formacija, ali ima i nerealnih i neobjektivnih za koje se onda traže dodatne provjere od Ministarstva.

“Utvrdi se da su mnogi bili čak i precijenjeni. Na primjer, ima 38 mjeseci i žali se jer je bio s nekim ko ima 44 i hoće i on 44. Poslije se ispostavi da ima 26. Takvih smo samo u Prijedoru do sada imali desetak. Ne želimo oštetiti nikoga, ali ne dozvoljavamo da pojedinci manipulišu”, istakao je Kondić.

On je pozdravio jučerašnju odluku Vlade Republike Srpske da osnovica za obračun mjesečnog dodatka ove godine bude tri KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava, kao i da osnovica za obračun godišnjeg boračkog dodatka za prošlu godinu bude 4,43 KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava, na koju pravo ima 6.849 boraca prve i druge kategorije.

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je juče da je isplata boračkog dodatka u Republici Srpskoj redovna i da će takav trend biti zadržan, te da su tokom ove godine moguća poboljšanja materijalnog položaja boraca Republike Srpske u skladu sa daljim ekonomskim kretanjima.

SRNA