Muzej Kozare uz podršku grada Prijedora raspisao je konkurs za učešće na petom međunarodnom bijenalu radova na papiru “Prijedor 2024”.

Izložbene kategorije su crtež i grafika, slikarstvo i intermedija. Izbor tema i tehnika je slobodan, maksimalno dozvoljena dimenzija je format A4, a na konkurs mogu da se prijave najviše dva rada, isključivo u istoj izložbenoj kategoriji.

U svakoj od tri kategorije nagrada je 500 evra, nagrade ne moraju biti dodijeljene u svim izložbenim kategorijama, u jednoj može biti dodijeljeno više ravnopravnih nagrada, a svi prvonagrađeni radovi postaju dio likovne zbirke Muzeja Kozare.

Samo originalni radovi, nastali u posljednje dvije godine, koje tehnička komisija bude vrednovala kao djela visokog umjetničkog i profesionalnog dometa, biće prihvaćeni za izlaganje, a izložba će biti organizovana u Muzeju Kozare od 20. avgusta do 30. septembra ove godine.

Žiri čine likovni umjetnici Miloš Đorđević i Svetlana Volic iz Srbije i Zoran Banović iz Republike Srpske, a selekcija i žiriranje radova vršiće se od 7. do 10. maja ove godine.

Konkurs je otvoren do 31. marta 2024. godine, a detaljne informacije i obrasci dostupni su na zvaničnim stranicama Muzeja Kozare http://www.muzejkozare.org/ i bijenala https://bijenale.muzejkozare.org/.

Međunarodno bijenale radova na papiru Prijedor je dobio krajem 2015. godine zahvaljujući inicijativi tadašnjeg direktora Muzeja Kozare Zorana Radonjića i njegovoj ideji da se na ovaj način publici pruži kvalitetan likovni događaj, da se obogati zbirka Muzeja Kozare, da se grad promoviše u svijetu umjetnosti i da se upotpuni imidž grada slikara, grada domaćina likovne kolonije “Sreten Stojanović” i grada murala.

SRNA