dom zdravljaHigijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor preporučila je sugrađanima da vodu iz gradskog vodovoda prije upotrebe preventivno prokuvavaju.

“Redovno praćenje kvaliteta vode sa većim brojem uzoraka radi se iz preventivnih razloga zbog obilnih padavina i izlivanja rijeke Sane u zonu uže sanitarne zaštite i eventualnog zagađenja. Dosadašnji parametri ne ukazuju da voda nije za piće”, saopšteno je iz Doma zdravlja.

Preventivne i mjere nadzora u snabdijevanju vodom za piće provode HES i preduezeće “Vodovod”. Redovno se uzima veći broj uzoraka za bakteriološku analizu sa više mjesta, a kontrolu vode obavljaju stručna služba “Vodovoda” i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Građanima koji se snabdijevaju vodom za piće sa bunara ili drugih alternativnih izvora, takođe preporučujemo da prokuvavaju vodu, a da je ne koriste za piće i pripremanje hrane ukoliko primijete zamućenje”, stoji u saopštenju.

Iz HES-a je najavljeno da će se u poplavljenom području vršiti kontinuirani sanitarno-epidemiološki nadzor sve dok postoje epidemiološke indikacije.

“Zbog obilnih padavina potrebno je uraditi dezinfekciju vode za piće iz kopanih bunara ili alternativnih izvora, a sve savjete o sanitarno-higijenskoj sanaciji mogu se dobiti u prostorijama HES-u u centralnoj zgradi Doma zdravlja Prijedor ili putem telefona 238 – 104”, navodi se u saopštenju.

Vodostaj rijeke Sane jutros je iznosio 400 centimetara što je 20 centimetara ispod kritične tačke, rečeno je Srni u Hidrometeorološkoj stanici Prijedor.

U Prijedoru je prije tri dana proglašen prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava nakon što se rijeka Sana izlila iz korita poplavila sedam i zaplavila više od stotinu domaćinstava u naseljima Tukovi i Raškovac i poljoprivredne površine u naseljima Raškovac i Brezičani. Vodostaj Sane je toga dana dostigao 455 centimetara.

SRNA