glas-laksi put do indexaBudući brucoši prije polaganja prijemnih ispita ove godine moći će da pohađaju pripremnu nastavu, da bi lakše dobili željeni indeks, a to će ih koštati od 50 do 200 maraka.

Na Univerzitetu u Banjaluci su istakli da će gotovo sve visokoškolske ustanove u junu organizovati tu vrstu nastave, koja je veoma značajna svršenim srednjoškolcima, jer im pomaže da bolje urade prijemne ispite.

Cijenu pripremne nastave, kako su istakli na banjalučkom Univerzitetu, određuju fakulteti i ona zavisi od broja časova, a jedan čas košta pet maraka.

Elektrotehnički fakultet u Banjaluci pored pripremne nastave u junu, koja košta 100 maraka, jedini organizuje i dodatnu tromjesečnu pripremu.

– Tromjesečna pripremna nastava već je počela i organizuje se jednom sedmično. Časovi su subotom, a budući brucoši imaju dovoljno vremena da se spreme da bi se upisali na željeni studij – kazali su na Univerzitetu u Banjaluci i dodali da je cijena tromjesečne pripreme 200 maraka.

I budući brucoši na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci imaće mogućnost da se spreme za kvalifikacioni ispit i bez mnogo muke dobiju indekse.

– Pripremna nastava vjerovatno će koštati oko 70 maraka. Organizovaćemo je iz četiri predmeta po četiri časa. Smatramo da je to sasvim dovoljno da se položi prijemni – kazali su na Poljoprivrednom fakultetu.

Prirodno-matematički fakultet planira da organizuje pripremnu nastavu uglavnom na studijskim programima gdje je na prijemnim ispitima matematika.

– Pripremna nastava za studij matematike, fizike ili prostorno planiranje obično traje 20 časova i odvija se jednu sedmicu u junu. Cijena je 100 maraka – kazali su na ovom fakultetu.

Čelnici Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci i Rudarskog fakulteta u Prijedoru još nisu definisali termin održavanja pripremne nastave. Ona će biti organizovana vjerovatno u junu, a cijene će biti kao i lani i kretaće se od 100 do 150 maraka.

Priprema za upis novih studenata biće organizovana u junu i na banjalučkom Pravnom fakultetu, a cijena će iznositi oko 50 maraka.

Šansu da se bolje spreme za upis na željeni fakultet imaće i srednjoškolci koji planiraju da se upišu na fakultete Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Rektor Radoslav Grujić kaže da je pripremna nastava na fakultetima planirana već krajem maja i da će cijene biti slične kao i na banjalučkom Univerzitetu.

Studenti

Iako mnogi srednjoškolci još nisu odlučili na kojem će fakultetu studirati, nemaju dileme da će pohađati pripremnu nastavu.

– Dvoumim se da li da studiram na Poljoprivrednom ili Ekonomskom fakultetu. Planiram da pohađam pripremnu nastavu, da bih se što bolje pripremio za prijemni ispit – kaže maturant banjalučke Gimnazije Marko J.

Jelena G. iz Prijedora želi da studira pravo.

– Već sam se raspitivala gdje mogu da nabavim potrebnu literaturu da bih se što bolje spremila za kvalifikacioni ispit – kazala je Jelena.

Glas Srpske