Raskopavanje rudnika u selu Bistrica kod Prijedora za manje od godinu dana nepovratno je uništilo veliku površinu do tada nedirnute prirode i odavno je izašlo iz okvira koncesione naknade, tvrde mještani ovog sela.

Oni tvrde da je teslićka kompanija “Drvo-export” u vlasništvu SNSD-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija kopanjem lignita u njihovom selu uništila okolne njive i nepovratno upropastila seosku prirodu koja je trebala da postane dio zaštićenog parka prirode na Kozari.

U videu jednog od najglasnijih mještana Bistrice Zorana Ninića mogu se vidjeti razmjere katastrofe koju je jedna privatna firma bliska vlasti napravila bez ikakve dozvole.

Na samo stotinjak metara od prvih kuća iskopani su ogromni krateri da bi se došlo do lignita, a kao posljedica nekontrolisanog širenja, nastali su odroni obradivog zemljišta, pucanje i raspadanje šumskog tla.

Mještani pričaju da se svaki dan pomjera ivica iskopanog za oko metar i ruši njihove njive i šume.

“To što bager nije ušao u njivu, ne znači da je nije potkopao i da vam zemlja nije nestala. Kompletna njiva od četiri dunuma, čiji je vlasnik u inostranstvu, nestala je zbog potkopavanja i odrona. Pitanje je šta će biti za nekoliko godina, ako su ovaj teren ovoliko uništili od proljetos“, kaže on i dodaje da je pitanje je dana kada će se otvoriti novi odron i nastati još jedna provalija.

Ninić se sa nekoliko stotina mještana sela od marta ove godine bori za zaustavljanje nezakonitog iskopavanja lignita u Bistrici. Uprkos brojnim protestima, zatvaranjima prolaza za kamione pa i sjednici Skupštine Grada Prijedora na kojoj je jednoglasno odlučeno da se svi radovi obustave, prevladao je interes privatnika koji, u to vrijeme, nije imao dozvolu za rad.

“Koliko vidim za njih nema granice. Mi nemamo drugi način nego da se fizički branimo“, kaže jedna mještanka.

Rufijevi bageri u Bistricu su stigli u martu i do kraja ljeta raskopavali su po selu bez ikakve dozvole i uprkos vapajima mještana da se radovi zaustave. Ministarstvo energetike i rudarstva RS je žmirilo na njihove zahtjeve, a republičke i lokalne inspekcije se nisu previše miješale u svoj posao, pa za ovo nezakonito kopanje na privatnoj zemlji niko nije platio ni marku kazne.

Rudnik je naknadne dozvole dobio prije dva mjeseca, kada je resorno ministarstvo najednom progledalo i Rufijevoj firmi dalo sve potrebne dozvole. Do tada su bageri uništili ogromnu površinu i značajno ugrozili okolna zemljišta koja nisu obuhvaćena naknadnom koncesijom.

Prema riječima mještana, ugalj koji se kopa na ovom mjestu, iz Bistrice odlazi direktno u Termoelektranu „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu.

Mještani tvrde da od svoje borbe neće odustati i da će braniti svoje selo i dalje. Kažu da su potpuno razočarani u državu i njene predstavnike koji je interes privatnika stavio ispred svojih građana.

“Za nas, raskopavanje rudnika lignita u našem selu je mjesto gdje je pokazano da ne postoji ustavnopravni poredak Republike Srpske. Ovdje se protivzakonito uništavaju prirodna bogatstava i krše ljudska prava. Očigledno je da granica ne postoji, barem ona koja se odnosi na ljudsku pohlepu, bezobzirnost, zloupotrebu položaja i svega onoga što karakteriše savremenu ljudsku civilizaciju“, kaže Ninić.

On kaže da se privatna imovina bezočno potkopava i obrušava, a da se svi oni opravdano pitanju da li za njih uopšte postoji pravo privatne imovine.

“Ovdje u Bistrici uopšte ne. Za našu borbu je izostala podrška vlasti i zaštite građana, počevši od mjesne zajednice preko gradske vlasti, inspekcija i resornog Ministarstva energetike. premijera, predsjednika. Pitamo se da li se ikome oglasio alarm da nešto preduzme ili će ovo biti i ostati naša velika sramota“, kaže Ninić.

capital.ba