Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora pozvalo je u petak poljoprivredne proizvođače da u narednih sedam dana podnesu zahtjeve za premije za mlijeko.

Načelnik ovog odjeljenja Žarko Tubin rekao je da je 1. decembra stupio na snagu Pravilnik za realizaciju projekta “Premija po litru proizvedenog i prodanog kravljeg mlijeka” i da se zahtjevi podnose do 8. decembra, a da pravo imaju poljoprivredni proizvođači koji proizvodnju mlijeka obavljaju na teritoriji grada Prijedora, koji mlijeko predaju u jednu od mljekara registrovanih u BiH i koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava.

“Obračun premija po ovome osnovu isplaćivaće se tako da proizvođači koji proizvedu do 50.000 litara mlijeka će dobijati do 4 feninga po proizvedenom litru, koji proizvode između 50.000 i 150.000 litara mlijeka će dobijati 3 feninga po litru i oni koji proizvode preko 150.000 litara mlijeka će dobijati po 2 feninga”, rekao je Tubin novinarima.

On je naveo da, pored ovog poziva, grad Prijedor u sektoru mljekarstva izdvaja još podsticajna sredstva za uzgoj steonih junica i muznih grla.

“U toku ove godine po ovom osnovu smo imali oko 70 zahtjeva, a ukupna sredstva koja će se izdvojiti po ovom osnovu iznose više od 100.000 KM i uskoro će biti isplaćena poljoprivodnim proizvođačima”, dodao je Tubin.

Prema njegovim riječima, u Prijedoru ima oko 70 proizvođača mlijeka i ukupno proizvode oko osam miliona litara mlijeka godišnje.

prijedorgrad.org