U Bistrici iskopavanje uglja uveliko traje. U Bukovoj Kosi, drugom prijedorskom selu, sa strepnjom čekaju da vide kakva će biti njihova sudbina. Investitor je isti, ugalj je isti, institucije su iste. Model je isti.

U Bukovoj Kosi, prijedorskom selu, čekaju da i u njihovo selo dođu mašine za kopanje uglja lignita. Za razliku od Bistrice u Bukovoj Kosi kopanje još nije počelo ali se mještani plaše istog scenarija. I oni su ko i mještani Bistrice upozoravali na kršenje propisa prilikom uvođenja investitora u posao ali uzalud. U Vladi Republike Srpske nisu naišli na razumjevanje.

Inače ugalj iz Bistrice a tako će biti i sa Bukovom kosom se odvozi u Srbiju a u posao su uključene kompanije koje se dovode u vezu sa Milanom radojičićem i Zvonkom Veselinovićem licima koji su blisku vlastima u Srbiji i predsjedniku Srbije i SNS-a Aleksandru Vučiću.

Za Gerila info na pitanja o poslu u Bukovoj Kosi i Bistrici nisu odgovorili iz kabineta Milorada Dodika, Aleksandra Vučića, gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora, kompanije koja je investitor…Razgovor za film je obećao ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ali do tog razgovora ipak nije došlo. Pogledajte film o borbi i strahovima mještana ovog prijedorskog sela ali i o tišini iz institucija.

gerila.info