U prostorijama Mjesne zajednice Urije otvorena je trodnevna revijalna izložba sitnih životinja na kojoj učestvuju 34 izlagača s područja Prijedora i okoline. Osim raznih vrsta peradi, golubova i papiga, posjetioci mogu vidjeti zečeve, magarce pa čak i mužjaka emua.

Prijedorčanin Mladen Vlačina uzgaja golubove od djetinjstva, a na izložbu je donio pomoranske gušane.

“To je njemačka rasa golubova, za mene je veoma lijepa i elegantna, ali pomalo zahtjevna, jer nije laka za uzgajanje. Za prodaju su najtraženiji bijeli golubovi. Međutim, meni je to hobi, daleko je to od nekog biznisa. Ono što se proda, iskoristim da mogu pokriti troškove hrane”, ističe Vlačina.

Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor učestvuje na ovoj izložbi sa domaćim proizvodima, koje učenici prave na praktičnoj nastavi.

Na štandu su izložili sireve, sokove, zimnicu i gljive bukovače.

“Rado smo se odazvali, da bismo predstavili sugrađanima naše proizvode. Drago nam je, jer ovdje izlažu naši bivši, ali i sadašnji učenici, a mi ih svakako podržavamo. Imamo šta pokazati i rado dolazimo”, rekla je profesor stručnih predmeta Jovanka Dražić.

Organizator izložbe je Udruženje “Golub”, uz podršku Grada Prijedora.

Predsjednik ovog udruženja, Mladen Goronjić, rekao je da je cilj uzgajivača da promovišu svoj hobi, razmjene iskustava, ali i pruže priliku građanima koji nemaju uslove da drže sitne životinje, da uživaju na izložbi.

Revijalna izložba sitnih životinja danas i sutra biće otvorena od 8 do 20 časova, a završava u nedjelju, prodajnom berzom koja će trajati od 8 do 12 časova.

kozarski.com