U Galeriji “Sreten Stojanović” otvorena je izložba slika “Svi smo u mitovima” slovenačkog umjetnika Lojzea Kalinšeka.

Autor se prijedorskoj publici predstavio sa 23 rada iz tri stvaralačka ciklusa, kojima je zajednička poveznica sa mitovima, a razlikuju se u tehnici i pristupu.

On je istakao da su mitovi njegova dugogodišnja tematika i inspiracija.

“Česti antički motivi su Helena, Medeja, a u posljednje vrijeme Dijana, boginja lova”, naveo je Kalinšek.

On je rekao da je tematika izložbe bezgranična, a da se uvijek može uporediti sa današnjicom, te da je u pitanju lirični ekspresionizam, jer njime najbolje može izraziti ono što želi da ljudi osjete kod njegovih slika.

“Uglavnom su u pitanju akrili, neki su na rolama, kao i na platnima, a najviše su na papiru. Tu je riječ o transferu i monotipiji i crtežu, tako da ima svačega pomalo”, rekao je Kalinšek novinarima.

Direktor Galerije “Sreten Stojanović” Boris Eremić rekao je da je ovaj umjetnik prošao na konkursu koji je bio raspisan za izlagačku djelatnost u ovoj godini.

“Riječ je o etabliranom i izuzetnom umjetniku. Osim autora iz Češke, Poljske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Hrvatske, imamo i jednog slovenačkog umjetnika sa kojim zatvaramo ovu internacionalnu, vrlo uspješnu sezonu u Galeriji `Sreten Stojanović`”, naveo je Eremić.

Lojze Kalinšek je tokom 45 godina stvaralačkog rada imao više od 90 samostalnih i 300 kolektivnih izložbi u Sloveniji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada.

Izložba “Svi smo u mitovima” biće otvorena do 13. decembra.

prijedorgrad.org