Grad Prijedor raspisao je danas javni konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima prvog ciklusa studija za školsku odnosno akademsku 2023/2024. godinu.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu politiku i demografsku politiku Olivera Brdar Mirković rekla je da prema novom pravilniku ostaju tri kategorije stipendija i da će se prema uspjehu i deficitarnosti dodijeliti 45 stipendija za učenike i 55 za studente.

“Novo u odnosu na prethodne godine jeste to da oni učenici i studenti koji konkurišu u okviru socijalnih kategorija moraju ispunjavati i uslov da prosjek u srednjoj školi bude najmanje 3,5, a za studente 7,5. Novina za deficitarna zanimanja jeste to da stipendije mogu dobiti učenici i studenti prve godine srednje škole i studija”, rekla je Brdar Mirković na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Javni konkurs za stipendije

Ona je navela da su za ovu školsku, odnosno akademsku godinu, deficitarna zanimanja tehničar informacionih tehnologija, agrotehničar i agroproizvođač u srednjoj stručnoj spremi, a diplomirani inženjer elektrotehnike /smjerovi elektrotehnika i komunikacije, automatika i robotika i elektroenergetika/, diplomirani inženjer mašinstva /smjerovi proizvodno mašinstvo i mehatronika/ i doktor medicine – opšti smjer, u visokoj stručnoj spremi.

“U saradnji sa Razvojnom agencijom `Preda` grad Prijedor odnosno Odjeljenje za obrazovanje organizovalo je sastanak s privrednicima koji žele da se uključe u promišljanje o programskoj šemi o stipendiranju deficitarnih zanimanja. Ono o čemu smorazmišljali jeste mogućnost da zajednički sa privrednicima pokušamo naći model da vršimo dodatno stipendiranje ovih studenta i da oni na neki način za određeno preduzeće budu vezani barem u smislu odrađivanja pripravničkog staža”, dodala je Mirkovićeva.

Odluka o utvrđivanju deficitarnih zanimanja

Odluka o utvrđivanju suficitarnih zanimanja

Ona je pozvala sve zainteresovane privrednike koji imaju potrebu za deficitarnim zanimanjima da dođu na sastanak u Razvojnu agenciju “Preda” u ponedjeljak, 20. novembra, u 13.00 časova.

Prema novom pravilniku, studenti suficitarnih zanimanja nemaju pravo na stipendiju, a to su za ovu akademsku godinu diplomirani: pravnik, ekonomista, menadžer, profesor razredne nastave, profesor fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, trener, profesor geografije, profesor istorije, pedagog, psiholog, sanitarni inženjer, medicinski i laboratorijski inženjer, fizioterapeut, medicinar, inženjer za drumski saobraćaj, novinar, politikolog i ekolog.

Konkurs je otvoren 15 dana.

SRNA