Pozorište Prijedor ove sedmice igraće prvu i drugu reprizu predstave „Kauboji“ koju je premijerno igralo na otvaranju 16. Međunarodnog festivala pozorišta „Zlatna vila“ i kojom je otvorilo tekuću 71. sezonu.

Direktor Pozorišta Prijedor Srđan Knjeginjić, koji i igra u ovoj predstavi, izjavio je da je premijeri prethodio naporan i temeljan rad, da je ovako zahtjevan komad postavljen za mjesec i po dana, ali da je bilo dana u kojima su probe trajele od osam ujutro do šest uveče.

„Sa rediteljem Davidom Alićem smo imali odličnu saradnju. Kao što smo mi podržavali njegove ideje, on je isto tako podržavao naše, te smo do nekih rješenja dolazili zajedničkim snagama, što je prirodna strana posla kojim se bavimo“, rekao je Knjeginjić.

On je naveo da je u pitanju topla ljudska priča o prijateljstvu, empatiji, povezanosti – stvarima koje u modernom dobu polako iščezavaju iz društva i pozvao sugrađane da dođu pogledati predstavu koja je na premijernom izvođenju izazvala burne reakcije i ovacije publike, kao i veoma pozitivne kritike stručne javnosti.

„Ova priča je takva da može biti ispričana bilo gdje na svijetu. Briga o čovjeku, o ljudima sa margine, ljudima kojima smo svakodnevno okruženi, a za koje niko i ne zna, niti na njih obraća pažnju je nešto čime se kao društvo moramo ozbiljnije pozabaviti“, dodao je Knjeginjić.

Autor teksta je Saša Anočić, a režiser David Alić koji o „Kaubojima“ kaže da su to ljudi koji ne odustaju i onda kada je najteže, koji ne dozvoljavaju da ih ništavnost pobijedi, već se bore za život.

„Oni su ujedno i junaci naše priče, marginalci, Dragoljub, Branko, Pančo, Ivan, Marica, Javor, koji se nisu predavali, već postali Bili d Kid, Vajat Erp, Kalamiti Džejn… I kao takvi ušli u legendu“, naveo je Alić.

Pored Knjeginjića, u predstavi igraju Željko Kasap, Dean Batoz i Darko Stojić, te gostujući glumci Tijana Nikolić, Marko Vukosav i Miroslav Sinkić.

Premijera je igrana 23. oktobra i, budući da je njome otvaran ovogodišnji festival „Zlatna vila“, prisustovali su joj članovi stručnog žirija festivala i pozorišni kritičar Mladen Bićanić koji je podsjetio da su „Kauboji“ prvi put postavljeni u 2008. godine u zagrebačkom „Egzitu“ i bili jedna od najnagrađivanijih predstava uopšte u hrvatskom glumištu, jer je značila jedan proboj i u estetskom i u pozorišnom smislu, a poslije je postavljena i u Kikindi.

„Sada je treća njena izvedba stigla u Prijedor u režiji Davida Alića i ansambla dijelom Pozorišta Prijedor, dijelom gostujućih umjetnika, koja je na neki način pokušala obnoviti taj specifičan pozorišni duh `Kauboja`, prvenstveno kada je riječ o osvajanju scenskog prostora, o upotrebi ironije u igri, o lomljenju pozorišnih konvencija i o jednoj izuzetno kompleksnoj zajedničkoj igri kompletnog ansambla. Sada je to izvanredno odjeknulo na sceni Pozorišta Prijedor“, rekao je Bićanić.

On navodi da potpuno nepoznatih šest ljudi, uz sedmog autora koji ih okuplja i koji pravi audiciju, pokušava unijeti sebe u teatar i pokazati da ono što se zbiva na pozornici jeste pozorište, ali jeste i život. „I to je jedna premisa na kojoj insistira i režiser i svi mladi glumci – jedna glumica, koja je savršena ovdje, i glumci koji nimalo ne zaostaju za njom. I cijeli taj mit, ta ikonografija Divljeg zapada, dakle, od saluna koga poznajemo iz vestern filmova, Indijanaca, kauboja, dvoboja, revolverskih obračuna, pustinje, kaktusa, zmije zvečarke, guštera koji se kreću savršeno po sceni – dakle, cijeli taj jedan mitski prostor Divljeg zapada na pozornici oživljava isključivo zahvaljujući glumačkoj igri, imaginaciji i iluziji koju glumci, a preko njih naravno i režiser Alić, uspijevaju donijeti na scenu. I mislim da je tu vrijednost prijedorske predstava takođe, i mislim da je Pozorište Prijedor dobilo jednu hit predstavu“, ocijenio je Bićanić.

Žiri ovogodišnje „Zlatne vile“ u sastavu književnica Snežena Kutrički, režiser Zlatko Sviben i glumica Jelena Stajkovac saopštio je da je imao čast i zadovoljstvo da pred punim pozorišnim salama prati izvođenje pet predstava u konkurenciji i premijeru predstave „Kauboji“ koja je bila van festivalske konkurencije.

„Ovu predstavu želimo posebno da istaknemo i pohvalimo i da joj poželimo dug i uspješan festivalski život. Član žirija Zlatko Sviben predlaže da ubuduće predstava pozorišta domaćina bude dio takmičarske selekcije“, naveo je žiri prilikom obrazlaganja svojih odluka o dodjeli festivalskih nagrada.

Predstava traje 180 minuta i igra se u dva čina, s pauzom.

Prva repriza je u ponedjeljak, 13. novembra, a druga dan kasnije – obje od 20.00 časova, a cijena ulaznica je 10 KM.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com