Mališani Dječijeg vrtića „Radost“, Područnog odjelјenja „Snježana“, u Donjoj Dragotinji zasadili su pedesetak sadnica gorskog javora. Bio je to za njih dobar izlet i druženje u lijepom novembarskom danu, a ponešto su i naučili o bilјkama koje ih okružuju. Djeca kažu da će, kada porastu i oni i sadnice, doći da ih obiđu.

Akciju pošumlјavanja organizovali su prijedorski vrtić, roditelјi mališana i Šumsko gazdinstvo Prijedor. U ovom preduzeću pojašnjavaju kako je nastala ideja da se sa mališanima krene u šumsko-uzgojne radove sadnje.

“Do ideje je došlo tako što su tete Bojana i Tina na redovnom roditelјskom sastanku u vrtiću ‘Snježana’ predložile da svako od roditelјa pokaže svome djetetu, a i ostaloj djeci iz vrtića, čime se bave, šta rade, gdje rade, kako rade, tako da smo uspjeli realizovati tu ideju i doveli smo naše najmlađe, najvrednije drugare da nam pomognu, nama šumarima u šumsko-uzgojnim radovima”, kaže diplomirani inženjer šumarstva Miloš Ećim.

U Dječijem vrtiću “Radost” ističu da su odlasci mališana u prirodu dio redovnih aktivnosti i dodaju da je najbolјi način učenja, kada se vidi ono o čemu se priča.

“Koncept učenja se zasniva na tome da oni zapravo vide ono o čemu vaspitači pričaju u grupama i tako lakše steknu znanje o tome i negdje memorišu”, naglašava Tatjana Brdar, direktorica Vrtića.

U Šumskom gazdinstvu Prijedor kažu da će mališani koji su zasadili gorski javor, obilaziti svoje sadnice i zamijeniti one koje se ne budu primile.

“Sigurno da se neke od ovih neće primiti. Mi smo se dogovorili da u roku od pola godine ili godinu dođemo ponovo na isti lokalitet, na isto mjesto i da pregledamo sadnice koje su ostale, ako treba, neke da zamijenimo. Iz tog razloga smo se dogovorili sa drugarima iz vrtića da napišu svoja imena na male stikere, koji su zakačeni za mala stabla, odnosno male sadnice, kako bi odmah prepoznali koja je čija sadnica”, pojašnjava Ećim.

Nedavno su djeca išla da skuplјaju kestenje u Rasavcima, a u Vrtiću kažu da, pored zanimlјivog izleta, mališani u prirodi razvijaju ekološku svijest.

kozarski.com