Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju Svetog apostola i jevanđelistu Luku i Svetog Petra Cetinjskog. Sveti Luka je bio među prvim propovjednicima hrišćanstva, savremenik Isusa Hrista i jedan od pisaca četvorojevanđelja. Crkva ga smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Kao krsnu slavu, u Muzeju Kozare ga obilježavaju od 1993. godine. Slavski ručak upriličen je u zgradi Muzeja.

“Želim svim pravoslavnim vjernicima koji danas slave, da čestitam Svetog Luku i da im poželim isto što želim i radnicima Muzeja, a to je mir i blagostanje”, rekla je Dragana Mamić, direktor Muzeja Kozare. Ona je najavila novu arheološku izložbu koja će biti otvorena u ponedjeljak, 6. novembra, u 19 časova.

Obilježavanju slave Muzeja Kozare, između ostalih, prisustvovali su predstavnici Gradske uprave Prijedor koji su potvrdili dobru saradnju sa ovom ustanovom.

“Ovo su situacije koje nas dodatno povezuju. Drago mi je da smo danas okupljeni oko ove slavske trpeze. Iskoristiću priliku da svim uposlenicima i rukovodstvu Muzeja Kozare čestitam slavu, Svetog Luku”, rekao je Aleksandar Milješić, načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije.

Lučindan je česta slava pravoslavnih porodica. Vjernici su jutros prisustvovali svetoj liturgiji i osveštali žito i kolač.

“Najvažniji dio slave je slavski kolač, žito i slavska svijeća. Oni koji slave, donose koljivo i kolač u crkvu da se osvešta. Prilikom osveštavanja žita, pominjemo sve ukućane za zdravlje njihovo, jer to jeste suštinski dio obilježavanja krsne slave, da se pomolimo za zdravlje onih koji je obilježavaju, i za pokoj duše naših predaka, koji su nam slavu predali, a ako Bog da, i mi ćemo generacijama koje dolaze poslije nas”, rekao je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

kozarski.com