Policija je pokrenula istragu protiv četiri igrača Rukometnog kluba “Kozara” iz Kozarske Dubice M.B., B.Š., M.M. i A.P zbog sumnje da su fizički i psihički maltretirali mlađe igrače, mahom maloljetnike, koji su mjesecima bili izloženi nasilju u svlačionici!

Kako saznaje ATV stariji igrači su dječacima priredili pravu golgotu i batinama ih kažnjavali za greške na terenu. Batine su, navodno, bile uslovljene time kako su dječaci igrali, pa su nasilnici vodili statistiku o broju grešaka koje su pravili na terenu. Veći broj grešaka značio bi i teže kažnjavanje. O kakvoj se torturi i obijesti radilo najbolje svjedoči činjenica da su dječake tukli mokrim peškirima!

Ovaj skandal ozbiljno je uzdrmao dubički klub, ali i cijelu “Mtel Prvu ligu” Republike Srpske. Nakon što se saznalo kroz kakvu su torturu mladi igrači prolazili “Kozara” je prvo isključila četvoricu izgrednika iz seniorskog tima zbog, kako su saopštili, “nedoličnog ponašanja, narušavanja ugleda kluba, ali prije svega zbog nemilih događaja u svlačionici”.

Klub prekinuo sezonu
Cijeli slučaj je prijavljen policiji i nasilnici su uhapšeni, a nedugo nakon toga klub je odustao od daljeg takmičenja u “Mtel Prvoj ligi” za sezonu 2023/24.

“Obavještavamo javnost, navijače i simpatizere Rukometnog kluba “Kozara” da smo zbog nemilih događaja u svlačionici odlučili da u takmičarskoj sezoni 2023/24 zamrznemo status u “Mtel Prvoj ligi” i da se okrenemo sređivanju novonastale situacije u klubu. Djeci igračima, koji su pretrpjeli fizičko i psihičko nasilje ponudićemo stručnu i svaku drugu pomoć. Sarađivali smo i sarađujemo sa institucijama u postupku koji se vodi i ostajemo na raspolaganju dok se isti ne okonča. Nastojaćemo i sve radimo, da uz pomoć svih što prije ih vratimo u normalan život”, saopštio je RK “Kozara” iz Kozarske Dubice.

Osumnjičeni za zlostavanje, mučenje i ponižavajuće postupanje
U PU Prijedor za ATV je potvrđeno da su nasilnici uhapšeni 19. oktobra. Nakon kriminalističke obrade i 24-časovnog zadržavanja u policiji pušteni su da se brane sa slobode.

“Policijski službenici PS Kozarska Dubica uhapsili su četiri lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje. O kvalifikaciji krivičnog djela izjasnio se tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor pod čijim nadzorom se preduzimaju sve potrebne mjere i radnje i kojem će se po kompletiranju predmeta dostaviti izvještaj za počinjeno krivično djelo protiv M.B., B.Š., M.M. i A.P.”, navode u PU Prijedor.

Saša Stojčić, član Upravnog odbora dubičke “Kozare”, za ATV kaže da su svi u klubu bili šokirani kada su saznali za ovaj slučaj. Kako navodi žrtve su bili uglavnom mladi igrači koji su ove godine priključeni seniorskom timu, dok su nasilnici iskusniji igrači, povratnici u klub.

Postoje snimci maltretiranja
“Po svemu sudeći to je trajalo od avgusta kada se ekipa okupila na pripremama. Djeca nam nisu ništa pričala, trener nije ništa primijetio. Kada smo pitali klince što nisu ništa prijavili, oni su rekli da su mislili da će to prestati. Nakon prijave nasilnici su privedeni, a djeca su u prisustvu roditelja dala izjavu u policiji. Postoje i snimci maltretiranja, koji su u posjedu policije”, rekao je Stojčić, dodajući da je sve sada u nadležnosti istražnih organa.

On je naglasio da navedeni događaj nema nikakve veze sa omladinskim pogonom kluba, već se sve odnosi na seniorski tim. Zbog novonastale situacije i istupanja iz lige, mnogi igrači će sezonu nastaviti na pozajmicama u drugim ekipama, dok će žrtve dobiti odgovarajuću stručnu pomoć.

atvbl.rs